Zonguldak Merkez

15 Yıllık Hayal Gerçek Oluyor.

15 Yıllık Hayal Gerçek Oluyor.

Alaplı da kurulması planlanan Ahşap Yat ve Tekne imalathanesi için Bakanın imzasına kaldığını söyleyen Alaplı Ahşap Yat ve Tekne İmalatçıları Kooperatifi (AYTEK) Başkanı İbrahim Türkoğlu “15 yıl önce Alaplı da hayalini kurduğumuz Yat imalathanesi için son aşamaya geldik. Hazırladığımız ÇED raporu bakanın önünde imza için bekliyor. İmzalar atıldıktan sonra hayallerimiz gerçek olacak ve hemen dolgu çalışmalarına başlayacağız” dedi.

Türkoğlu  “ÇED raporu İmar ve İskan Bakanının önünde imza için bekliyor.40 gün süre verildi. Bu süre zarfında Bakanımız imzasının ardından hemen dolgu çalışmalarına başlayacağız.15 yıl önce bu yat imalathanesini nasıl Alaplı’ya yapabiliriz diye düşünmüştük Sayın Belediye Başkanımız Nevzat Çimenoğlu ile. Memleketimde, benim çocukluğumda deniz kenarında tekneler yapılırdı. Biz gemi yapmayacağız. Bizim yapacağımız mega yatlar çevreyi hiç kirletmeyecek. Yapacağımız yatlar, tekneler, hep hangar içinde olacak. Dışarıda boya yapmayacağız. Biz Tuzla’da boyadan şikayetçiyiz. Tuzla’da gemiler, açık boya attıkları zaman bizim teknelerimize çok büyük zarar veriyorlar. Onun için biz burada Türkiye’nin medar-ı iftiharı olacak bir tersane düşünüyoruz. Bugünkü ve önceki Belediye Başkanlarımızın sayesinde bu işe girdik. Biraz gecikti ama gecikmesinin sebebi bizlerden kaynaklanmıyor. Eğer ki ön verilseydi; şimdiye kadar biz denizi doldurmuş olurduk. Bazen kulağımıza dedikodular geliyor, ‘bunu yapamazlar’ diye. Ben İstanbul’dan 25 firmayı buraya getiriyorum. Diğerleri de bu çevreden. Bu Alaplı için büyük bir kazançtır. Bu tersanede 4 bin kişi çalışacak. Bu rakam ileride 6-7 bine de çıkabilir. Liman için de bir girişime başlandı. Bir de liman olursa Alaplı’da, burası çok büyük gelişme sağlar. Bu ÇED raporu da çıktıktan sonra Bakanlığın imzası kalıyor. Şu ana kadar Türkiye’de yapılan tersanelerin yüzde 90’ının ÇED raporu dahi yok. Hiçbir taahhütleri de yok. Biz her şeyi taahhüt ederek başladık. A’dan Z’ye kadar hiç noksansız olmasını istiyoruz” dedi.

Krizin bahane edilmemesi gerektiğinin altını çizen Türkoğlu “ Dünyada kriz herkesi etkiledi. Krizin etkilemediği kimse yok. Ama biz bu işe başlarken bütçemizi ona göre ayarladık. Çalışmalarımızı ona göre yaptık. Bizim hedefimiz imza atıldıktan sonra 2015 yılına kadar tüm çalışmalarımı tamamlayıp imalata başlamak. Tuzla tersanelerinde çok sıkıntılar çektik. 25 km yatları taşıyarak denize indiriyoruz. Alaplı da yapacağımız yat imalathanesi ile bu sıkıntıdan da kurtulmuş olacağız” dedi.

 

Bir Hayalin Bu Aşamaya Gelmesi Beni Çok Heyecanlandırdı.

Yatırımın Alaplı için çok büyük bir kazanç olduğunu belirterek Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, “Bir hayalin bu aşamaya gelmesi bini çok heyecanlandırdı. Benden önceki Belediye Başkanımız Sayın Faruk Çaturoğlu’nun bu konuda ne kadar emek sarf ettiğini ben çok iyi biliyorum” dedi. Çimenoğlu “1995 yılında Tuzla’ya gittiğimiz zaman, Sayın AYTEK Başkanı İbrahim Türkoğlu ile başladığımız fikir jimnastiğinin, bir hayalin bu aşamaya kadar gelmesi inanın beni çok heyecanlandırdı. Benden önceki Belediye Başkanımız Sayın Faruk Çaturoğlu’nun bu konuda ne kadar emek sarf ettiğini ben çok iyi biliyorum. Bu yatırım gerçekleşmesi için büyük uğraş verdi. Bu yatırımın bu noktaya gelmesinde en büyük emeği olanlardan biri de kendisidir. Kendisine, hem AYTEK Kooperatifi adına hem de Alaplı halkı adına, buradan teşekkür etmek istiyorum. Bu yat imalathanesi, diğer sac tekne imalatlarından çok daha önemli. Gülüç’te büyük  gemiler yapılıyor. Ama bu gemiyi yaptıranların hiçbiri, hiçbir zaman bölgemize gelmiş değildir. Ya mühendislerini, ya fabrika müdürlerini yollarlar. Ama bu yat imalatında öyle değil. Tekneyi yaptıran tekne sahipleri bizzat kendileri geliyorlar, başında duruyorlar. Gerektiğinde kendileri de çalışıyorlar, fikir veriyorlar. Bunlar, bizim ilçe dışındaki lobimiz oluyorlar. Bu çok önemli. İlçemizin tanıtım elçilerini de bu şekilde kazanmış oluyoruz. Çok güzel bir proje hazırlanmış. 5 bin metrekaresi kapalı, 5 ben metrekaresi açık alanda, yaklaşık 22 civarında tersane var. Yeşil alanları var. Karadan denize doğru 250 metre genişliği, 1700 metre de uzunluğu var. Epeyce de büyük bir yapı. Mendireğin içine de yatların girebileceği şekilde yerler yapmışlar. Bu projeyi bütün Alaplı’nın istediğini biliyorum ve Alaplı’nın da bu projeyi en iyi şekilde gerçekleştireceğine inanıyorum. Burada yapılacak olan yatlarında dünyanın en meşhur yatları olacağına inanıyorum. Alaplı’nın da bu tersane sayesinde dünyada yat imalatında bir marka değeri olan bir şehir olacağına can-ı gönülden inanıyorum. Nasıl 15 yıl önce bir hayalle başlayıp bu noktaya gelmişsek, bir gün gelecek, yat denince akla Alaplı gelecek, Alaplı yatları ile anılacak, Alaplı yatlarıyla marka olacak” dedi.



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!