ALAPLI DA AMBALAJ ATIKLARINDA GERİ DÖNÜŞÜM BAŞLADI
ZONÇEB görevlisi Çevre Mühendisi İlkcan Çelik, ZONÇEB’in anlaşma imzaladığı firmanın Alaplı ilçesinde ambalaj atıklarını toplama çalışmasına başladığını belirterek, “Anlaşmalı firma, hafta başından bu yana ambalaj atıklarını toplamaya ve depolamaya başladı. Biz de, ZONÇEB olarak işyerleri ve kamu kurum ve kuruluşlarına iç mekan ambalaj atık kutusu dağıtıyoruz. Ayrıca, zabıta nezaretinde, Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Toplanması Yönetmeliği doğrultusunda, marketlere, ambalaj atıklarının diğer atıklardan ayrı biriktirilerek teslim edilmesini kapsayan tebligat yaptık. Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu’nun imzasıyla yaptığımız bu tebligatla “24 Haziran 2007 tarih ve 26562 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, Ambalaj ve Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği’ne göre; market, süpermarket, hipermarket, büfe, alışveriş merkezleri, oteller, lokantalar, spor salonları, kamu kurum-kuruluşları, sağlık kuruluşları, vs gibi yerlerin ambalaj atıklarını (plastik, metal, cam, kağıt-karton) diğer atıklardan ayrı biriktirerek belediyenin ya da yetkili kuruluşların istediği şekilde toplama sistemine vermek üzere hazır etmekle ve ambalaj atıklarının geri kazanılmasını sağlamak amacıyla ‘Günlü Ticaret Atık Toplama ve Geri Dönüşüm Taahhüt” anlaşması yapmak ve bu doğrultuda çalışmakla yükümlü olduklarını” hatırlatıyoruz” dedi.
Çevre Mühendisi İlkcan Çelik, ambalaj atıklarının geri dönüşümünü sağlamaya yönelik çalışmaların sadece işyerleri, kurum ve kuruluşlar ile sınırlı kalmayacağını belirterek, “Önümüzdeki süreçte aileleri de konuyla ilgili bilinçlendirici toplantı ve konferanslar yapacağız. Her mahalleye ‘dış mekan kutusu’ dediğimiz, ambalaj atık geri dönüşüm konteynırları koyacağız” dedi.
Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Alaplı Belediyesi’nin yetkisinde, anlaşmalı firma aracılığıyla İlçede başlayan ambalaj atıkları toplama çalışmalarına bütün işyerleri, kurum ve kuruluşlar ile konutların katılmasını beklediklerini belirterek, “ Unutmayalım ki, yeniden kazanılmış ambalaj sadece çevrenin korunması açısından değil ekonomik açıdan da çok değerlidir. Geri kazanılmış bir ton kağıt ile 17 çam ağacını kurtarmış oluruz. Her bir ton çam ağacı için de, 100 litre petrol tasarruf etmiş oluruz” diye konuştu.