GERİ DÖNÜŞÜM İLÇE PROTOKOLÜNE ANLATILDI
Alaplı Belediyesi’nce eski Tansa binası üzerindeki Belediye Kültür Salonu’nda ilçe protokolüne yönelik olarak düzenlenen “Atıkların toplanması ve geri dönüşümü” konulu bilgilendirme toplantısında, Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu ve atıkların toplanması ve geri dönüşümünü yürüten anlaşmalı firmanın yetkililerince uygulamayla ilgili bilgi verildi.
Alaplı Kaymakamı Aydın Memük ve az sayıda kurum ve kuruluş temsilcisinin katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan ve uygulama ilgili bilgi veren Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, “Bu konunun çok ciddi olduğunu, sahip çıkmak ve herkesin katılımını sağlamak gerektiğini belirterek, “Japonya’daki son nükleer santral kazasından sonra dünyamızın ne kadar kıymetli olduğunun farkına vardık. Bu kaza, insanoğlunu yeniden uyandırdı. Çocuklarımıza, torunlarımıza daha güzel bir gelecek, daha güzel bir çevre bırakmak zorundayız. Çevre Bakanlığı’nın belediyelere verdiği görevler var. Katı atıkların kontrolü, ambalaj atıkların kontrolü, tıbbi atıkların kontrolü, hafriyat ve inşaat atıklarının kontrolü, atık pillerin kontrolü, tehlikeli atıkların kontrolü, bitkisel atık yağların kontrolü, sanayi tipi atık yağların kontrolü, ömrünü tamamlamış lastiklerin kontrolü Çevre Bakanlığı’nın bize verdiği görevler arasında. Biz Alaplı Belediyesi olarak, elektronik aletlerin kontrolünü de bu görevlerimize ilave ettik. Biz ZONÇEB olarak üç hedef koyarak atıkların toplanması ve geri dönüşümü uygulamasına başladık. Birincisi; katı atıkların depolanması, ikincisi; tıbbi atıkların sterilize edilip imha edilmesi, üçüncüsü de; geri dönüşüm. Biz Zonguldak’taki 31 belediye bu konuda ZONÇEB’e yetki verdik. Bizim, ZONÇEB’le beraber yürüttüğümüz çalışmanın yanı sıra; kendi gayretlerimizle yürüttüğümüz çalışmalar da var. Atık pillerin toplanması ve geri dönüşümü noktasında uzun bir zamandır çalışma yürütüyoruz. Yine bir süre önce, bitkisel atık yağların toplanması ve geri dönüşüme kazandırılması çalışmasına başladık. Kullanım ömrünü tamamlamış atık lastiklerin geri dönüşüme kazandırılması için de bir çalışma yürütüyoruz ve çalışabileceğimiz yetkili bir firma arıyoruz.” Dedi.
Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, sinevizyon eşliğinde, Zonguldak’taki çöp depolama tesisi, tıbbi atık sterilizasyon tesisi ve geri dönüşüm tesissiyle ilgili olarak da katılımcılara bilgiler verdi.
Anlaşmalı firma yetkilisi, Çevre Mühendisi İlkcan Çelik de, sinevizyon eşliğinde ambalaj atıklarının toplanması ve geri dönüşümüyle ilgili olarak ayrıntılı bilgiler verdi. Firma sahibi Yahya Ali Ertem de konuşmasında, ambalaj atıklarının geri dönüşümünün ülke ekonomisine de büyük bir katkı sağladığına işaret ederek, “Bu sistemle hem çevreyi korumuş oluyoruz, hem istihdam sağlıyoruz, hem de ülke ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Şu an bizim firmamızda 30 kişi istihdam ediyoruz. Bu sayı, uygulama genişlediğinde 70 kişiyi bulacaktır. İstihdam sağlamak için yürütülen arayışlar göz önüne alınırsa, bu çok önemli bir rakamdır.” Dedi.
Programın kapanış konuşmasını yapan Alaplı Kaymakamı Aydın Memük, Alaplı Belediyesi’nin atıkların geri dönüşümü çalışmasını büyük bir başarıyla yürüttüğünü belirterek, “Alaplı Kaymakamlığı olarak biz de köylerimize yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapacağız ve Sayın Valimizin öncülüğünde toplama çalışmalarına da yakında başlamayı düşünüyoruz. Köylerimizde de bu uygulamayı başlatabilirsek, Alaplı’da çevre sorunu kalmayacaktır.” Dedi.