GENÇ "FİNCANCI KATIRLARINI ÜRKÜTMEMEK LAZIM"
ALAPLI LİMANI KESİNLİKLE İHTİYAÇTIR.
Alaplı Limanının bölge için kesin bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Genç “Limanı olmayan bölge sanayileşemez. Bölge insanının liman beklentisi devam etmektedir. Liman konumu netleşmiş ama bürokrasi aşama aşama gittiğinden beklenti devam etmektedir. İş adamlarımızın da umutlu beklentisi devam etmektedir. Alaplı’da yapılacak liman kesinlikle bölge insanımıza lazımdır. Sanayileşmek için Liman lazımdır, yatırımcının bölgeye gelmesi için liman lazımdır. Lima olmadığından dolayı iş adamlarımız sıkıntılar yaşamaktadırlar. Bir örnek vermek gerekirse, Alaplı’da firma Rusya’ya on bin âdetin üzerinde tetrapot ihraç anlaşması yaptı. Fakat ihraç ürünlerini gönderecek liman bulamadı. İlkel koşullarda göndermeye çalıştı. Bundan sonraki süreçte hava şartları belki ihraç ürünlerini görmeye müsaade etmeyecek. Hava şartlarından fırsat buldukça yapabilir. Bu konu sadece Alaplı’daki firmayı ilgilendirmiyor. Konu bölgeyi ilgilendiriyor. Liman korkunç bir ihtiyaçtır”.
11 AY SONRA ERDEMİR YÖNETİMİ BİZİ ZİYARETE GELDİ
Erdemir'in ziyareti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Genç “Ereğli TSO olarak 11 ay önce Erdemir’i ziyarete gittik. 11 Ay sonra onlarda bizi ziyaret ettiler. Erdemir yetkilileri ile yakın tarihte bir araya geldiğimiz ziyarette ilk gündeme Erdemir liman hizmetlerinden nasıl yararlanırız konusu oldu. İş adamlarımızın ihracat ve ithalat ürünlerinin, Erdemir limanından daha ucuz ve daha uygun bir şekilde nasıl istifade ettirebilir görüşmesini yaptık. Erdemir yetkilileri biz iadeyi ziyaret yapmaya geldik, iş konuşmayacağız demelerine rağmen, ben liman sorunumuzu gündeme getirdiğimde, Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar ve Genel Müdür Oğuz Özgen; “ Buyurun başkan ne gerekiyorsa yapalım yardımcı olalım, fakat bizim sektörle ilgilide olabilecek fiyatlarımızda bellidir, bunların altına inmemiz mümkün değildir. Fakat bizim sektörün dışındaki firmalara düşünebileceğiniz farklı fiyatlar çıkabilir” dediler. Buda bizi sevindirmiştir. 21.10.2011 Cuma günü itibariyle kendileriyle görüşmelerimiz sürdüreceğiz. Liman hizmetleri konusunda sektörün dışındaki ihraç ve ithal ürünlerde düşük fiyat uygulaması yapabilecekleri müjdesi vermiş oldular. Bunu da Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tar Bey söyledi. Bizden bundan sonra arkasını takip edeceğiz. Biz bu anlaşmalarla belki bu günü kurtarmış olacağız. Ama bölgenin liman ihtiyacı olduğu gün gibi aşikârdır. Yatırım yapmak için gelen sanayiciler ve iş adamları önce limanınız varmı diye soruyorlar. Alaplı limanı için sadece Ereğli, Alaplı, Akçakoca, Düzce ve Bolu bölgesindeki sanayicilerle sınırlı kalmamalı.
ULAŞIM SORUNU ÇÖZÜLDÜ
Yapılmakta olan duble yollar ile birlikte ulaşım sorunu çözülmüştür. Ankara’dan Ereğli’ye eskiden altı saatte gelinirken, şimdi bu zaman, üç- dört saate kadar düşmüştür. Liman kapsamı içine İç Anadolu’yu da katmak gerekir. Onunla ilgili istişareler yapılması gerekmektedir. İşte o bölgeleri de çemberin içine alırsak Alaplı Limanı hem işleyiş olarak hem de ekonomik olarak bölgemize çok büyük katma değer sağlar. Bunlara paralel olarak beş veya on yıllık programlar yapmamız gerekiyor. Bizim bölgelerimiz sanayi kenti oldu. Eğer sanayileşeceksek bizim muhakkak liman ihtiyacımız vardır. Yatırımların yolu sanayiden geçer”.
BÖLGE MİLLETVEKİLLERİ SEKTÖRSEL TEŞVİK ALMALIDIRLAR
Bölge milletvekillerinden Zonguldak'ın sektörel teşvik kapsamına alınması noktasında çalışmalar beklediklerini kaydeden Genç “Bölge milletvekillerinden beklentilerimiz vardır. Bölgenin tümünün beklentileri vardır. Aralarında ağabeylik yapacak milletvekillerimizle birlikte iktidar ve muhalefet milletvekillerinin bir araya gelmesi gerekir. Zonguldak bölgesinin sorunlarını masaya yatırmaları gerekmektedir. Bu şekilde devam edilirse bölgenin geleceği çok parlak değildir. Zonguldak, en kısa zamanda bölge için sektörsel teşvik uygulamasına alınmalıdır. Zonguldak bölgesi coğrafi yapı itibariyle tarım yapmaya elverişli değildir. %65 orman arazi diyoruz ama bana göre çoğunluğu çalılık. O yüzden bölgemizde sanayiyi güçlendirecek, ihracatı kapısını açacak, destekleyecek bölgesel ve sektörsel teşvikler alınarak bölgemiz güçlendirilebilir’.
FİNCANCI KATIRLARINI ÜRKETMEMEK LAZIM
İlçede kaos ortamı için fincancı katırları benzetmesinde bulunan Genç “İlçede kaos ortamının olması kimseye yarar sağlamaz. Kaos ortamının kalkması için çaba sarf ettik, ama yeteri kadar başarılı olamadık. Olamamamızın sebebi de İlçede fincancı katırlarını ürküten çok insanlar var. Fincancı katırlarını ürküterek hareket etmek isteyen, düşünen insanların var olduğu bir bölgede yaşıyoruz. O yüzden de başarılı olduk diyemeyiz. Fakat asla umudumuzu kaybetmedik. Kavganın olduğu yerde barış da olabilir. Şu aşamada hem kavgayı hem de barışı birlikte götürüyorlar. Bazılarının ifade ettiği gibi “savaş baltaları” diye bir şey yok. Erdemir’siz ve Belediyesiz Ereğli olması mümkün değildir. Belediyesiz Erdemir’de olamaz. Erdemir Türkiye’nin ilk 500 kuruluşu içinde ve dünya devi bir kuruluştur. Odamızın üyesidir. Ereğli Belediye’si de Zonguldak’ın en büyük, en güçlü belediyesidir. Bunların kendi aralarında çözemeyecekleri bir konuları olamaz. Sahaya yanlış yansıyor belki diye düşünüyorum. Bir evin iki küskün oğlu olmaz. O yüzden Erdemir ve Ereğli Belediyesinin bir birine küskün olmaları diye bir şey düşünemiyorum. Bir birilerine naz yapabilirler ama asla bir birlerine küsemezler. Bana göre bir birlerine naz yapıyorlar.
ERDEMİR’DEN 1500 İŞÇİ ÇIKARTILMAYACAK
ERDEMİR'İN özelleştiğinin kabul edilmesi gerektiğini belirten Genç “Burada yaşayanlar olarak Erdemir’den neler isteyeceğimizi öğrenmeliyiz. Erdemir 2006 yılında özelleşmiştir. Hala bunu kabullenmeyen iş adamları da var, çalışanları da var. O iş bitmiştir. Erdemir özel kurumsal bir kuruluştur. Asla Erdemir’in avukatlığını yapmıyorum. Ama Erdemir’de bu şekilde kabul etmemiz gerektiğini de düşünüyorum, Erdemir yetkilileri ile son görüşmelerimizde Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı fatih Tar ve Genel Müdür Oğuz Özgen’den üç konuda yardım istedik. Bunların birincisi fiyatlarınızın bir anda çok yükseldiği, sonrada çok düştüğü, buna bir çözüm bulunması isteğiydi. İkincisi, bölgemizdeki iş adamlarımızın ve sanayicilerimizin geçicide olsa liman ihtiyacının karşılanması isteğiydi. Üçüncüsü de 1500 kişinin iş akdine son verileceği söylentisini kendilerine ilettik. Fatih Tar’da bize açık yüreklilikle şunları ifade etti; Fiyatların yükselip inmeleri dünya borsalarından kaynaklandığı ifade etti. Kendisinin de bu iniş ve çıkışlardan muzdarip olduğunu belirtti. Erdemir Liman Hizmetlerinden demir çelik sektörünün dışındaki iş kollarına her türlü yardımı yapabileceklerini ifade ettiler. Bu konu ile çalışmalarımız ve görüşmelerimiz hala devam etmektedir. En çok merak edilen Erdemir’den 1500 kişinin işten çıkartılması söylentilerini kendilerine sorduğumuzda; “hayır kesinlikle bu doğru değildir. Bu söylenenler tamamen söylentidir” dediler. Tabikî ilçe için son derece önemli bir açıklamadır. Kafaları karışık insanları rahatlatan bir açıklamadır. İnsanların morali düzelmiştir. Erdemir çalışanlarının ailelerin morali düzelmiştir. Kendilerine yaptığı açıklamalardan dolayı teşekkür ettik”.
TERSANELER EN KISA ZAMANDA ESKİ ŞEKLİNE DÖNECEKTİR.
Genç, tersanelerin eski günlerine dönmesi konusunda umudunu da dile getirdi. Tersane konusu dünyanın takip ettiğini belirten Genç “Tersaneler yakın tarihte eski çalışma temposuna dönecektir. Tersanecilik sektörü bir iki yıl içinde tekrar faaliyetlere başlayacaktır. Çünkü tersanecilik, sadece bizi ilgilendirmiyor. Dünyayı ilgilendiriyor. Dünyada taşımacılık en çok deniz üzerinden yapıldığını düşünürsek, önümüzdeki yıldan sonra gemi inşa sanayi tekrar eski gücüne kavuşacaktır. Buda Ereğli tersanelerinin tekrar faaliyetine başlayacağını göstermektedir. Tersaneciler çok zor günler yaşamaktadırlar, doğrudur. Ama bu kriz bizden kaynaklanmıyor”.
ERDEMİR’E BAĞLI YENİ İŞ KOLLARI AÇILMALI.
“Ereğli OSB’de biz göreve geldiğimizden sonra, kolaycılık olarak nitelendirdiğimiz “saç dilme ve kesme” işlemleri için yer isteyenlere biz izin vermedik. Ereğli’de belki soba imalatını yapamayabiliriz, ama diğer demir çelik ile ilgili iş kolunda yerlerinin açılması gerekmektedir. Bizlerin en büyük eksikliği maalesef çok ortaklı şirketlerin kurulamamasıdır. Bizde bu kültür yok. Bunu hayata geçirmeliyiz. Çok ortaklı ve güçlü şirketler kurabilirsek bölgemize büyük katma değerler kazandırabiliriz”.
ÇIKIŞ YOLU ÖZEL YÂDA VAKIF ÜNİVERSİTELERİDİR.
Bölgenin ekonomik anlamda çıkış yolunun özel ve vakıf üniversitelerinin kurulmasından geçtiğini belirten Genç “Bölge insanını rahatlatacak bir çıkış yolu bulunmalıdır. Bu çıkış yolunun başında yeni fakülteler yâda yeni bir özel yâda vakıf Üniversitesinin kurulması olarak düşünülebilir. Bununla birlikte Ereğli ve Alaplı’ya daha çok öğrenci gelmesi ile birlikte bölgemizde ekonomik olarak rahatlayacağını düşünüyorum” Dedi.
OSB’DE YOL SORUNU ÇÖZÜLÜYOR
Kdz. Ereğli Organize Sanayi Bölgesinde ana yolların asfaltlanması çalışmalarının devam ettiğini belirten Genç “Kdz. Ereğli OSB’de ana yolların asfaltlanması devam etmektedir. Yüklenici müteahhit, ihaleyi ucuza aldığını söylese de bunu yapmak zorundadır. Asfaltlama kademe kademe yapıldığından zamanla bitirilecek. İşe başlamıştır, bundan sonra dönüşü yoktur. Biz bunun takibini yapıyoruz. Muhatabı bakanlıktır. OSB Yolunda şu aşamada bir sıkıntı yoktur. Kademe kademe yapılmaktadır. Müteşebbis heyetinin başkanı Vali Erol Ayyıldız’da konuyu bilmektedir. Kendilerini ziyarete gittiğimizde bilgilendiriyoruz. OSB’de üç parselin dışında boş parsel gözükmüyor. Devam eden inşaatlarla birlikte düşünülürse oda %60’lara tekâmül ediyor. Kalan parsellerinde en kısa zamanda yapılaşmaya, inşaat aşamasına dönüşeceğini düşünüyoruz. Biz şu aşamada OSB iç yolları ve parsel duvarların bitmesi, gezi alanları ve yan yollarının için uğraşıyoruz. Bizim çok büyük bir alanımız yok. Yeni talepler var. Bunlara paralel olarak Alaplı OSB’yi değerlendirebilmek için genişleme sahası olarak düşünülebilir. Büyük firmalar geldiğinde bunları değerlendirebiliriz. Ama şu aşamada büyük bir talep de yok”.