KARDEŞ KENTTEN EREĞLİ YE ZİYARET
İçişleri Bakanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği ve Birleşmiş Milletler Türkiye Bürosu işbirliğiyle `Avrupa Birliği Kardeş Şehirler Projesi` kapsamında kardeş şehir ilan edilen İtalya`nın Birindisi Belediyesi’nden gelen olan delegasyon 25 Ekim 2011 Salı günü, Karadeniz Ereğli Belediyesi tarafından organize edilen ve iki gün sürecek bir program için kente geldi. Delegasyon ilk olarak saat 09.00’da Belediye Başkanı Halil Posbıyık’ı makamında ziyaret etti.
Şubat ayında Ankara’da gerçekleştirilen eşleştirme toplantısında Karadeniz Ereğli ile eşleşen iki İtalyan kentinden biri olan Birindisi Belediyesi’nden gelen delegasyonda Belediye Başkanı’nı temsilen İmar ve Kentsel Planlama Sorumlusu Mimar Valerio Constantino, Birindisi Belediyesi Dış İlişkiler Sorumlusu ve ALDA yetkilisi Francesco Fiera, yine Fiera’nın yardımcısı ve ALDA yetkilisi Daniele Palmiseno, ALDA yetkilisi Diego Santaliana yer aldı Delegasyona Avrupa birliği Kardeş şehirler Projesi Koordinatörü Ferhat Emil ve Proje Koordinatör Asistanı Oya Otman da eşlik etti.
POSBIYIK: “İTALYAN KARDEŞLERİMİZİ KENTİMİZDE GÖRMEKTEN MUTLUYUZ.”
Gerçekleştirilen ziyarette belediye başkan yardımcıları, çok sayıda belediye meclis üyesi ve yine belediyenin daire müdür ve amirleriyle birlikte konuklarını makam odasında ağırlayan Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık; “Sizi Karadeniz Ereğli’de görmekten büyük mutluluk duyduğumu ifade etmem lazım.”, cümlesiyle başladığı konuşmasında, daha önce de yeni kardeş kentlerle görüşmelerinin olduğunu hatırlattı ve bu vesileyle de bir kez daha İtalyan kardeşleriyle birlikte olduklarını kaydetti. İtalyan temsilcileri, belediye meclis üyeleriyle birlikte Karadeniz Ereğli’de karşılanın kendilerini mutlu ettiğini belirten Başkan Posbıyık yaptığı konuşmada Karadeniz Ereğli’nin coğrafi yapısı sosyo-ekonomik durumu ve tarihi özellikleriyle ilgili bilgiler sundu. Başkan Posbıyık konuşmasında; “Karadeniz Ereğli bir sanayi kenti. Ancak sanayi kentinde turizm hareketlerini de geliştirmeye çalışıyoruz. Burada yaklaşık sekiz bin kişinin çalıştığı bir yassı mamul üretim tesisi var. Bunun yanında da on beş-yirmi adet çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren tesislerimiz var. Bunlar aynı zamanda ihracat yapan tesisler. Bunun yanında Kandilli’de kömür üretim ocakları ve Organize Sanayi Bölgemiz bulunuyor.”, dedi.
“İKİ KENT ARASINDA BENZERLİKLER VAR.”
Birindisi kenti ile ilgili bildiklerini de İtalyan delegasyon ile paylaşan Karadeniz Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Birindisi ile Karadeniz Ereğli arasında gerek coğrafi özellikler gerekse de tarihi miraslar yönünden benzerlikler olduğunu ifade ederek gerek Birindisi gerekse de Karadeniz Ereğli’nin Roma İmparatorluğu’na ait tarihi kalıntıların yer aldığı ve eski çağlarda bu medeniyetin hüküm sürdüğü yerleşim birimlerinden olduğunu hatırlattı ve 1380 yılında Osmanlı İmparatorluğu’nun bu toprakları Cenovalılardan parayla satın aldığı bilgisini verdi.
COSTANTINO: “İŞBİRLİĞİMİZİ TEKNİK ALANLARDA DA GELİŞTİRMEK İSTİYORUZ.”
Gerçekleştirilen ziyarette düşüncelerini paylaşan Avrupa birliği Kardeş şehirler Projesi Koordinatörü Ferhat Emil, kendilerine gösterilen ilgiden dolayı Belediye Başkanı Halil Posbıyık’a teşekkür ederken, ALDA yetkilisi ve Birindisi Belediyesi Dış İlişkiler Sorumlusu Francesco Fiera da yaptığı konuşmada; “Burada olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Ankara’da, şubat ayında yapılan ilk eşleştirme toplantısında Karadeniz Ereğli’nin bizimle pek çok ortak yön taşıdığını düşünerek kentinizi tercih ettik. Dolayısıyla da tercih listesinin başına Karadeniz Ereğli’yi koymuştuk.”, dedi. Birindisi Belediyesi İmar ve Kentsel Planlama Sorumlusu Mimar Valerio Costantino da konuşmasında iki belediye arasındaki işbirliğinin kültürel alanda başlarmış gibi görünmekle birlikte teknik alanlarda da bunu geliştirmek istediklerini kaydetti ve konuşmasında şu görüşleri sundu: “…Benim çalıştığım imar ve kentsel planlama bölümüdür. Bizim bu konuda çok tecrübeli bir ekibimiz var. İleride, ihtiyaç duyduğunuz eleman değişimlerinde de biz de size katkı vermek isteriz…”