DR. GAMZE OYNAR GRİP UYARISINDA BULUNDU
Alaplı Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Gamze Oynar, Dünyada her yıl 250 binin üzerinde insanın hayatını kaybetmesine yol açan gribin geçiştirilecek bir hastalık olmadığını, bu konuda grip aşısının ise ihtiyaç haline geldiğini söyledi.
Gripten korunmak için vücut direncini güçlendirmenin yanı sıra mevsim özelliklerine uygun giyinmek, gripli kişilerle temastan kaçınmak, elleri sık sık yıkamak, kapalı kalabalık ortamlardan, aksıran, öksüren kişilerle yakın olmaktan, özellikle kucaklaşmak ve öpüşmekten kaçınmak, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve yemenin faydalı olacağının belirten Oynar, şöyle konuştu: Grip ani baş ağrısı, 38-39 derece ateş, yorgunluk, sırt, kol ve bacaklarda ağrı, vücutta kırgınlık, üşüme, titreme, terleme, kuru öksürük, boğaz ağrısı, bazen de burun tıkanıklığı ve hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterir. Grip oldukça hızlı bulaşan bir hastalıktır. Bulaştırıcılık hasta olan kişilerde belirtilerin ortaya çıkmasından 24 saat önce başlar, belirtiler geçene kadar devam eder. Bulaşma elle temas, öksürük ve hapşırıkla olur. Salgınlar en fazla okul yaşındaki çocuklarda görülür. Aile içi yetişkinlere ve diğer çocuklara bulaşma da sıktır. Bu nedenle kapı kolu, musluk, oyuncaklar ve elektrik prizleri virüs öldüren kimyasal maddelerle silinmelidir. Hasta kişilerden uzak durmak, hasta çocuğu okula göndermemek doğru olur. Bir yaşından küçük bebeklerde hastalık ağır seyredebileceğinden hasta kişilerle temasından kaçınmak doğru olur. Özellikle çocuklar ve yaşlılarda orta kulak iltihabı, beyin iltihabı, zatürre, menenjit gibi çok ciddi başka hastalıkların ortaya çıkmasına da sebep olabilmektedir. Ölüm riskini de arttıran bu tür hastalıklardan korunmak için grip aşısı yaptırmak önemlidir. Özellikle gribe yakalanma ve daha sonra oluşabilecek hastalıklar yönünden risk taşıyan, yuvaya giden çocuklar, ilkokul öğrencileri, 65 yaş üstü yaşlılar, kalp ve hipertansiyon, kronik akciğer, böbrek ve diyabet hastalarıyla sağlık personeline yapılması faydalıdır. Grip aşısının etkisinin ortaya çıkması 10-15 gün sürdüğünden sonbahar başlarında yapılması önerilir. Kış boyunca da yapılabilir ama eylül, ekim ve kasım aylarında yapılması, erken önlem almak açısından önemlidir. Çoğunlukla koruyucu olsa da aşı yapılması, kişinin o yıl asla grip olmayacağı anlamına da gelmez. Sağlıklı erişkinlerde, yaklaşık yüzde 70 oranında koruma sağlamaktadır. Riskli grupta olanlarda ise bu oran yüzde 50’ye düşmektedir. Ayrıca aşı, gribe benzer nezle gibi hastalıklardan korumamaktadır.Yumurtaya alerjisi olanlara grip aşısı önerilmemektedir. Aşı bazen aşırı duyarlılık reaksiyonları yapabilmektedir. Uygulama yerinde 1-2 gün içinde lokal sertlik ve kızarıklığa neden olabilir. Daha nadiren uygulamadan 6-12 saat sonra ateş, halsizlik ve kas ağrıları görülebilir. Ancak bunlar 48 saat içinde kaybolur. Güvenli bir aşı olarak kabul edilmektedir
Gripten korunmak için vücut direncini güçlendirmek de önemlidir. Mevsim özelliklerine uygun giyinmek, gripli kişilerle temastan kaçınmak, elleri sık sık yıkamak, kapalı kalabalık ortamlardan, aksıran, öksüren kişilerle yakın olmaktan, özellikle kucaklaşmak ve öpüşmekten kaçınmak, bol sulu gıdalar, taze sebze ve meyve yemek çok faydalı olacaktır”