GRİBİ HAFİFE ALMAYIN
Bu tür hastalıkların çok rahat şekilde bulaştığını kaydeden Op. Dr. Balbaloğlu şunları söyledi:
“Sonbahar ve kış mevsimlerinde, başında gribal enfeksiyonlar, solunum yolu enfeksiyonları sık olarak görülmektedir. Özellikle gribal enfeksiyonların bulaşma olasılığı da yüksek olduğu için bu rahatsızlık şikayetlerinden hastanemize başvuranların sayısında artış olmuştur.
Bulaşıcı enfeksiyonlar özellikle kapalı alanlarda öksürme, hapşırma, veya dokuma yada ortak eşya kullanımlarından bile kolayca geçebiliyor. Mesela aynı havluyu kullanmakta enfeksiyonların kolayca bulaşmasına ve çoğalmasına neden olabiliyor. Özellikle bu dönemlerde bu konuya çok daha duyarlı olmak gerekmektedir.
Gribal enfeksiyonlarda bizim en çok gözlemlediğimiz belirtiler, vücutta kırgınlık olarak söylenen aşırı halsizlik, yüksek ateş, öksürük, hapşırık şeklinde kendini hissettiriyor. Bu tür durumlarda hastalarımızın en kısa sürede hekime görülüp hızlı bir şekilde tedavilerinin yapılması gerekiyor. Bu tür hastalıklar özellikle çocuklarda ve yaşlılarda tedavi edilmezse ölümlere neden olabiliyor.
Daha çok çocuk yaş ve 65 yaş üstü gruplarda ve gribal enfeksiyonlara karşı hassas ve kronik rahatsızlığı olan kişilerde bu durum daha da sakıncalıdır. Bu tür rahatsızlıkların belirtileri görüldüğü andan itibaren doktora başvurulup ilaç tedavisinin başlaması gerekmektedir.”
GRİBAL ENFEKSİYONLARDAN KORUNMA YOLLARI
“Öncelikle hasta kişilerle temasın engellenmesi gerekiyor. Eğer ortamda bir hasta kişi varsa özellikle hapşırma ve öksürme gibi durumlarda bu kişilerden uzak durulması, hijyenik olarak ta ellerin düzenli olarak yıkanması, özellikle meyve ve sebzelerin güzel olarak yıkanmalarına dikkat etmelerini öneriyoruz.
Bilhassa kapalı ve kalabalık ortamlarda çalışanların veya bulunanların (memurlar, öğretmenler, öğrenciler, hemşireler vb.) her yıl grip aşısı olmasını öneriyoruz. Bunun dışında beşlenmelerine ve dinlenmelerine dikkat etmeleri gerekiyor.”