ÇATAK PROJESİ MECLİSE TAŞINDI
Kısa adı ÇATAK olan,''Çevre Amaçlı Tarımsal Arazilerin Korunması Projesi'' kapsamına Zonguldak ilinin de alınması için AK Parti Zonguldak Milletvekilleri TBMM eski Başkanı Köksal Toptan, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Özcan Ulupınar ve AB Uyum Komisyonu sözcüsü Prof.Dr. Ercan Candan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na yazılı başvurdular.
AK Parti Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Zonguldak’ın da proje kapsamına alınması konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’den yazılı talepte bulunduklarını bildiren bir açıklama yaptı. Ulupınar’ın açıklaması özetle şöyle: “İlimizde organik tarımı yaygınlaştırmak istiyoruz. İlimiz ilçelerinde birçok çiftçimiz 2009 yılından itibaren organik tarıma geçmiştir. Organik Tarıma teşvik amacıyla hükümetimiz tarafından uygulamaya konulan proje ile toprağımızın, suyumuzun ve havamızın temizlenmesi amaçlanmaktadır. İlk hedefimiz ülkemiz genelinde bu projeyi yaygınlaştırmak olacak. İlk etapta 25 ilimizin dahil edildiği projeye bu yıl ilimizin de alınması için Sayın Bakanımızla görüştük. ÇATAK projesinin Zonguldak ilimiz için taşıdığı önemi arzettik. Sayın Bakanımız, projenin yaygınlaştırılmasını amaçladıklarını belirterek Zonguldak ilimizin de projeye dahil edilebilmesi için gerekli incelemeyi başlatacağını söyledi.’’
ÇATAK Projesi kapsamına 2009 yılında ilk etapta 9 il, Bir yıl sonra bu 25 il alınmıştı.ÇATAK Projesi toprak ve su kalitesinin ko- runması, yenilenebilir doğal kaynakların sürdürülebilirliği,erozyo- nun önlenmesi ve tarımın olumsuz etkilerinin azaltılması yönünde gerekli kültürel tedbirlerin alınmasını amaçlıyor. Proje kapsamında üreticilere 2 kategoride destekleme uygulanıyor. Bu kategorilerden herhangi birini seçen üreticiler yapacağı faaliyetler için 3 yıl sü- reyle taahhütte bulunarak, desteklemelerden faydalanabiliyor. Birinci kategoride; Toprak işlemesiz tarım veya arazinin boş bırakılması, toprak ve su kaynaklarının korunması, erozyonu önleyici tedbirler(Setleme, canlı veya cansız perdeleme, taş toplama, drenaj, cips uygulaması, malçlama, ahır ya da çiftlik, aşırı otlatmanın engellen- mesi ve çok yıllık buğdaygil ve baklagiller (Yonca hariç). İkinci kategoride çevre dostu tarım teknikleri ve kültürel uygulamalar yer alıyor. Bunlar; Uygun sulama tekniklerinin kullanımı, kontrollü gübre ve ilaç kullanımı, organik tarım veya iyi tarım uygulamalarından olu- şuyor.1.kategoride üreticilere dekar başına 60 TL, 2.nci kategoride dekar başına 135 tl, her iki kategori için de dekarda 195 tl destek veriliyor.