RAHŞAN ECEVİT TEN BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİNE ONAY
Rahşan Ecevit, Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) ilçede kurulması düşünülen Bülent Ecevit Üniversitesi çalışmaları kapsamında TSO Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya katılmak üzere Ereğli'ye geldi. Üniversite konusunda Ankara'da birçok soruyla karşılaştığını belirten Rahşan Ecevit, şöyle konuştu: "Önce ilçelerde olmuyor, çünkü 'ilçelerde olursa diğer ilçeler de ister' diyorlar. Yolda aklıma geldi, acaba nüfusunuzu artırırsanız da il olsanız diye. O zaman üniversite olur. Üzerinde durmak lazım. Oturup toplanıp bunu uzun uzun konuşmak lazım, ne şekilde bunu elde edebiliriz diye. Bugünkü yasalara göre bu olmuyor. Kime gitseniz size ilçe olduğunuzu söyleyecekler. Belki de önce ilçelikten kurtulmak gerekiyor. Üniversite kurulursa Bülent Ecevit isminin verilmesini çok isterim. Ancak, bunun için şartlar ne kadar uygun bilemiyorum. Eğer tek mesele isim ise ben çoktan verdim. Bunun nasıl başarılacağını da duymak istiyorum. Ben şahsen çok mutlu olurum. Eşimin de çok memnun olacağına eminim. Şu sırada belki onun da ruhu buradadır."
Toplantıda konuşan Kdz. Ereğli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç, ilçede üniversite kurulması konusunda yürüttükleri çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Ankara'da yürüttükleri görüşmeler kapsamında Rahşan Ecevit'i de evinde ziyaret ederek Ereğli'ye davet ettiklerini hatırlatan Genç, şunları söyledi: "Biz, bölge belediyeleri, tüm siyasi parti örgütleri, sivil toplum kuruluşları, bölge sendikaları, bölge işadamları ve bölge insanıyla bu konunun arkasında desteği sürdürebilirsek bölgemizde yeni bir üniversite istiyoruz ve bunun isminin Bülent Ecevit Üniversitesi olmasını canı gönülden istiyor talep ediyoruz. Bülent Ecevit, çeliğin üretildiği, kömürün çıkarıldığı yerlerle özdeşleşmiş bir isimdir. Bülent Ecevit Üniversitesi bizim bölgemizde olmalıdır. Bülent Ecevit Üniversitesi'ne alt yapı açısından tamamen hazır durumdayız. Toplantılarımızın devamlarını yapmaya devam edeceğiz ki sonuç alalım."
Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör de, Rahşan Ecevit'in ziyaretinden onur duyduğunu dile getirdi. Üniversite konusunda projenin sonuca ulaşması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini belirten Güngör, sözlerine şöyle devam etti: "Çok güzel bir deyiş vardır, 'karanlıktan korkma, bir ışık da sen yak' Bilim karanlığın en büyük düşmanıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün en önemli mesajı, 'Hayatta en hakiki mürşit ilimdir' Bilimin ışığı da üniversitelerdir. Bu nedenle bugünkü birlikteliğimizin ülkemizin aydınlık geleceğine katkı sunma anlamında bir kilometre taşıdır. İsminin Zonguldak'ın emeğin, barışın ve çağdaşlığın simgesi Bülent Ecevit olarak düşünülmesi ayrı bir vefa örneğidir. Güzel Ereğli'yi dünya markası yapacağına emin olduğum bu proje için herkes sonuç alana kadar omuz vermelidir. Bu toplumsal güç ve düşünce Ankara'da ses getirecektir. Ereğli aydınlığa koşmaya karar vermiştir."
Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık da, bir şeyi talep ederken alt yapısının sağlam olması gerektiğini söyledi. Uzun yıllardan beri bir üniversite hayaliyle yaşadıklarını anlatan Posbıyık, şöyle konuştu: "Başta TSO olmak üzere sivil toplum kuruluşlarımızın hummalı faaliyetleri için teşekkür ediyoruz. Ankara'da günlerce kaldılar ve Zekiye Rahşan Ecevit'e kadar ulaştılar. Ecevit'lerden beklenen oldu ve 'Bülent Ecevit ismi Ereğli'ye yakışır' diye tarihi bir lafı oldu. Kendisi bize merhum Bülent Ecevit'in emanetidir. Bu hareket Ereğli'de başka bir hareketin başlangıcı olacaktır. Bu birlikteliğin ilçenin diğer konularına da sirayet edeceğinin sinyalini almış bulunuyorum. Rahşan hanımefendinin Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli'ye yakışır sözü bizi zaten amacımıza ulaştırmıştır."
Posbıyık, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi'nin bulunduğu bölgeyi pafta üzerinde anlatarak üniversite yerleşke alanı hakkında bilgi verdi.
İki bölge olduğunu anlatan Posbıyık, sözlerine şöyle devam etti: "Fakülte yapmak için bin metrekare alanımız hazır. Bir işadamımız buna katkıda bulunuruz derse, hemen buraya bir fakülte yapabiliriz. Taban alanını bin 200 metrekareye çıkarabiliyoruz. 25 bin metrekare alanda bir idare binası, bir fakülte buraya yapılabilir. Belediye olarak üzerinde çalıştığımız olay şu, Osmantepe diye bilinen alan için çalışıyoruz. Bu yeri bulduğumuzda eski rektörümüz Bektaş Açıkgöz'ü buraya götürdük. Açıkgöz, 'İzmir'de bile böyle deniz ayağının altında, Alaplı yakınında, gelişmeye mütemayil bir üniversite alanı yok' dedi. Burası 240 bin metrekare vasfını yitirmiş ormandan oluşuyor. Buranın üniversite alanı olarak belirlenmesi için ihaleye çıktık. Pafta bittikten sonra bu alan 240 bin metrekare, ilaveleriyle birlikte yaklaşık üç yüz bin metrekare alan üniversite alanı olarak ilan edilecek. İnşallah TSO'nun önderliğiyle ve Sayın Rahşan Ecevit'in desteğiyle bu işi halledeceğimize inanıyorum"
Eski Ereğli Belediye başkanlarından Ruhi Cöbekoğlu, bu gün hayatının en önemli günlerinden birini yaşadığını söyledi. Eski Genel Başkanı Bülent Ecevit'in bu toplantıya ruh verdiğini dile getiren Cöbekoğlu, şöyle konuştu: "Hem bu, hem de TSO'nun Ereğli'ye yeniden ruh vermesini gördüğüm için iki defa mutluyum. Ben bir dönem de TSO başkanlığı yaptım. TSO'nun kurulmasını temin ettim. Arkadaşlarım o günden beri bu konuda hem çalışıyorlar hem de daha iyisini yapmak için devam ediyorlar. Bugün Ereğli TSO Türkiye çapında ismi olan bir oda olmuştur. Bunun için bu çalışmayı yapanlara da teşekkür ediyorum. Bu mutlu günde TSO'nun bu büyük atılımı, Türkiye'de bir yeni üniversitenin kurulması yolunda çalışmaları yanında, sevgili genel başkanıma ve sevgili Rahşan hanımefendiye teşekkürlerimi sunuyorum"
Konuşmaların ardından Rahşan Ecevit, belediye başkanları ve TSO yöneticileri ile birlikte ilçenin sahil kesiminde inşa edilen Bülent Ecevit Parkı'nı gezdi. Gezi sırasında Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık, Rahşan Ecevit'e yerel l Ereğli'yi dünya markası ürünlerden oluşan hediyeler verdi. Ecevit daha sonra ilçedeki Çınaraltı mevkiindeki çay molasında vatandaşlarla sohbet etti. Ecevit, ağırlanacağı otelde TSO tarafından kendileri için düzenlenen yemeğe katıldı.