VAN DAN SONRA MUŞ DEPREMİNİDE BİLDİ
Van da yıkıcı deprem olacağını tahmin eden ve daha öncede bir çok tespitinin gerçekleştiği ortaya çıkan Timuçin Özat, Muş’ta olan ve 30 saniye süren 5.0 büyüklüğündeki depremi de bildi. Özat, depremden aylar önce yine İHA’ya açıklama yapmıştı.
Muş’un Varto ilçesinin doğusunda Sultanlı-Bulanık merkez üssü 26 Mart günü saat 13:35’te orta şiddetli 5.0 büyüklüğünde deprem yaşandı. 30 Saniye süren 7 evin ve birçok ahırın yıkıldığı, onlarca hayvanın telef olduğu deprem ile ilgili değerlendirmelerde bulunan. Van Timuçin Özat, 20 Kasım 2011 tarihinde İHA’ya yaptığı açıklamalarda 2012’nin ilk aylarında Muş’un Varto ilçesi merkezli 5-5.5 dolaylarında orta şiddetli bir hareketlenmenin yüksek olasılıklarla yaşanabileceğinin altını çizmişti. Özat’ın tespit ettiği deprem Varto ilçesinin doğusu Sultanlı-Bulanık merkezli 5.0 büyüklüğünde yaşandı.
Özat, önümüzdeki aylarda İç Ege ve Marmara Denizi’nde çok büyük olmayacak orta şiddetli salınımlar olabileceğini de daha önceki açıklamalarında yer vermişti. Özellikle 2012 Eylül e kadar İç Ege ve Marmara Denizi Orta grabenin de magnitidü5.6yı aşmayacak orta büyüklükte aktivitelerin çok yüksek olasılıklarla olabileceğini iddia etmişti.
Van depreminin ardından bazı jeologlarda da irtibata geçtiğini ifade eden Özat, elindeki veri zincirinin daha da genişlediğini kaydetti. Yakın süreçte özellikle İran’da yıkıcı nitelikte hareketlenme beklediğinin altını çizen Özat, Nisan – Temmuz 2012 tarihleri arasında İran’ın doğu eyaletlerini etkileyecek sarsıntının hesaplamalara göre 6.2 ve üzerinde olacağını deprem olma olasılığının yüzde 80 olduğunu açıkladı.
K. Maraş’ta beklediği deprem tahminini son güncellemelere göre yineleyen Özat, “ Kahramanmaraş’ı yıllardır araştırıyorum. Birçok jeoloji mühendisine de sordum. Bölgeyle ilgili veri eksiği de var. Tarihi dokümanlarda da hatalar vardı. Doğrularına ulaştım ve eşik yılı olarak 2012 özellikle Eylül – Kasım ayları arasında Maraş-Hatay hattındaki mikro aktivitelerde dalgalanma olacağı senaryosu ortaya çıkıyor. Ana kırılmanın Eylül 2013 sürecine kadar yüzde 75-80 olasılıklarla yaşanacağı hesaplamalarda ortaya çıkıyor. Ancak bölgeyle ilgili veri eksiklikleri var. Bunlara ulaşabildiğim zaman daha kısa bir süreç vermem mümkün olacaktır. Beklenen deprem aslında afet boyutunda değildir. Özellikle Türkoğlu-Pazarcık-Çelikhan ve Hatay hattıyla ilgili çok yönlü irdelemelerde bulundum. 4 bin yıllık kayıtlara indim. 5.8-6.4 arasında hareketlenme olacağı ortaya çıkıyor. Vatandaşlarımızın bu konuda kişisel olarak önlemlerini alacağına ve daha soğukkanlı olacaklarına inanıyorum. Artık eskiye göre çok daha bilinçliyiz bu konuda” dedi.
Son aylarda Marmara Denizi orta graben çöküntü sisteminde mikro salınımların (küçük depremler) ortalamanın üzerine çıktığını anlatan Özat, bu bölgedeki gerilimin Ağustos 2012 sürecine kadar orta şiddetli bir hareketlenmeyle sonuçlanabileceğini kaydetti. Özat Marmara Denizinde Nisan-Mayıs 2012 arasında 4.5 dolaylarında depremin olma olasılığının da bulunduğunu söyledi. Özat, ayrıca
2012’nin özellikle 2. Yarısından itibaren Ege Bölgesi’nin özellikle iç kesimlerinde büyüklüğü orta şiddetli depremlerin “Deprem Fırtınası” şeklinde yaşanabileceğini Denizlililerin bu sarsıntılara alışık olduğun, Ege Bölgesindeki kırık hatlarının kısa kısa olduğunu ve sık aralıklarla harekete geçtikleri için genellikle 6.0’ın altında depremlere neden olduğunu da kaydetti.
Bilimsel tespitlerini jeoloji mühendisleriyle paylaştığını ve onlardan da bilgi edindiğini ifade eden Özat, bilgilerinin tamamen bilimsek olduğunu, depremlerin ardından bir çok vatandaş ve birkaç jeologun kendisini aradığını söyledi.