Alaplı

TUNCER’DEN 7.AVRUPA AŞI HAFTASI AÇIKLAMASI

TUNCER’DEN 7.AVRUPA AŞI HAFTASI AÇIKLAMASI


Zonguldak’ın Ereğli ilçesi Sağlık Grup Başkan Vekili Yüksel Tuncer Türkiye’de son yıllarda aşılama hizmetlerinde önemli gelişmeler kaydedildiğini söyledi

Kdz. Ereğli ilçesi Sağlık Grup Başkan Vekili Yüksel Tuncer,7. Avrupa Aşı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada haftanın ana temasının bağışıklamanın önemine vurgu yapılarak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarının artırılması olduğunu söyledi.

Aşının insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan, virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinlerin) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddeler olduğunu belirten Tuncer,

”Aşı, insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan, virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelerdir. İnsanları hastalıklardan ve kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Aşılama hizmetleri bebekleri, çocukları ya da erişkinleri enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacı ile yürütülen önemli bir temel sağlık hizmetidir” dedi.

Türkiye’de son yıllarda aşılama hizmetlerinde önemli gelişmeler kaydedildiğini belirten Tuncer, “2005 yılı sonuna kadar 7 hastalığa (Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk felci, Kızamık, Hepatit-B, verem) karşı aşılama yapılmakta iken 2006 yılında Hib (Hemofilus influenza tip b), Kızamıkçık, Kabakulak aşıları uygulanmaya başlanmıştır.

2008 yılı başından itibaren DaBT-İPA-Hib (Difteri-Boğmaca-tetanoz- Çocuk Felci-Hib (Hemofilus influenza tip b) tek enjektör içinde uygulanmaya başlanmış böylece bir seferde 5 hastalığa karşı aşılama yapılması sağlanmıştır.

Kasım 2008’den itibaren ise, Mayıs 2008 doğumlu çocuklardan başlamak üzere; Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA) takvime eklenmiş böylelikle aşı ile koruma sağlanan hastalık sayısı 11’e yükselmiştir.2010 yılında ise ilköğretim 1. Sınıf öğrencilerine uygulanmak üzere aşı takvimine DaBT-İPA (dörtlü karma) aşısı eklenmiş ve bu yaş grubuna ek bir doz boğmaca aşısı uygulanmaya başlanmıştır. Nisan 2011 tarihinden itibaren de 7 bileşenli aşı yerine 13 bileşenli zatürre aşısı (Konjuge Pnömokok Aşısı) uygulanmaya başlanmıştır” diye konuştu.

Geleceğe çocuklarla sağlıklı adımlar atılması için çocukların aşılarının mutlak suretle yapılması gerektiğini ifade eden Tuncer, şunları söyledi: “Bu yıl 21-27 Nisan 2012 tarihleri arasında yedincisi gerçekleştirilecek olan “Avrupa Aşı Haftası’’nda ana tema bağışıklamanın önemine vurgu yapılarak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarının artırılmasıdır. Bu kapsamda Ülkemizde gerçekleştirilecek olan Yedinci Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri ile aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığın ve toplumun farkındalığının artırılması yolu ile 5 yaş altı eksik aşılı ve aşısız çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması hedeflenmektedir. Geleceğe doğru çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atmak için çocuklarımızın aşılarını mutlaka yaptıralım, aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için Aile Sağlığı Merkezlerine götürelim”



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!