TTK YA 1452 İŞÇİ ALINACAK
Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Genel Başkanı Derya Akbıyık ve Genel Başkan Yrd. Ali Yıldız, TTK Genel Müdürü Burhan İnan’a çeşitli sanatlardaki işçi açıkları olup olmadığını sordular.
Yeraltındaki çeşitli sanatlarda personel eksikliklerin giderilmesi amacıyla, teknik personel alımı taleplerinin olduğunu beyan eden TTK Genel Müdürü Burhan İnan: “Talebimiz devam ediyor. Hazine değerlendirmesini sürdürüyor. Bekliyoruz.” dedi.
En son 908 teknik personel talebimiz olmuştu, diyen İnan: “O günden bu güne kadar ortaya çıkan emeklilikler neticesindeki eksikliklerimizi de ilave ederek, toplam 1452 kişilik üretime destek veren sanatlarda personel talebimiz var. Önümüzdeki günlerde, bu talebimizin gerçekleşeceğini umuyoruz.” dedi.
TTK, Redevanslı sahalardan 10 milyon dolar gelir elde etti
TTK Genel Müdürü Burhan İnan, redevans işletmecilerinden alınan ton başına gelirin miktarı ve nasıl tahsil edildiğine ilişkin kamuoyunu bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan; Redevansa verdikleri sahalardan, redevansçıların ürettikleri kömürün ton başına 6-7 ila 15 TL civarındaki bedelin 2008 yılında 10 milyon dolar civarında olduğunu, 2009 yılında da ekonomik krizden dolayı aynı civarda geliri elde edeceklerini tahmin ettiklerini beyan etti.
Ödemelerin nasıl yapıldığına dair bir soruyu cevaplayan İnan: “Redevansçı diyor ki ‘Ben yılda şu kadar ton kömür üreteceğim. Ton başına da şu kadar vereceğim’. (Tabii bu rakamlar her yıl enflasyon oranında artıyor) Redevansçı, verdiği o taahhüdü üretse de üretmese de biz o rakamı alıyoruz. Yani 150 bin ton kömür üreteceğim dedi de, 100 bin ton üretti; biz o aradaki farkı da ondan alıyoruz. Taahhüdünden fazla ürettiyse de, kantarlar yoluyla belirlenen bu fazla üretimin farkını da üçer aylık dilimler halinde redevansçıdan alıyoruz.” dedi.
Kömür üretiminde ve işçi randımanında artış var
2010 yılının ilk dört ayının kömür üretimi ve işçi randımanları belli oldu. 2009 yılının ilk dört ayı ile 2010’un ilk dört ayının kömür üretimi ve işçi randımanları kıyaslandığında, her iki alanda da önemli artışlar oldu. İşçi azalmasına rağmen, geçen yılın ilk dört ayına göre bu yılın ilk dört ayında 69 bin ton 517 kiloluk bir artış söz konusu.
TTK yetkililerinden edindiğimiz kesin bilgilere göre; TTK’nın 2009 yılının ilk dört ayında üretmiş olduğu tüvanan (olduğu gibi çıkarılan) kömür miktarı 896 bin ton 143 kilodan, 2010 yılının ilk dört ayında 1185 bin ton 134 kiloya yükselerek 288 bin ton 991 kiloluk bir tüvanan kömür üretimi artışı oldu.
Yine TTK’nın 2009 yılının ilk dört ayında üretmiş olduğu satılabilir kömür miktarı 595 bin ton 920 kilodan, 2010 yılının ilk dört ayında 665 bin ton 437 kiloya yükselerek 69 bin ton 517 kiloluk bir satılabilir kömür üretimi artışı oldu.
Öte yandan, işçi randımanlarındaki artışlar ise söyle: Günlük Satılabilir İçeri Randıman 2009’un ilk dört ayında 802 kiloydu, 2010’un ilk dört ayında 860 kiloya çıktı. Satılabilir içeri randıman artış farkı, kişi başına günlük 58 kilo.
Günlük PAÜİ Randımanı (Pano Ayak Üretim İşçisi): 2009’un ilk dört ayında kazmacı başına 1984 kiloydu, 2010’un ilk dört ayında kazmacı başına 2177 kiloya çıktı. PAÜİ (Pano Ayak Üretim İşçisi) randıman artış farkı, kişi başına günlük 193 kilo.
Günlük Satılabilir Genel İşçilik Randımanı: 2009’un ilk dört ayında 634 kiloydu, 2010’un ilk dört ayında 691 kiloya çıktı. Satılabilir içeri randıman artış farkı, kişi başına günlük 57 kiloluk bir artış gerçekleşti.
TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Genel Başkanı Derya Akbıyık ve Genel Başkan Yrd. Ali Yıldız’a yaptığı açıklamada: “Kömür üretiminde ve işçi randımanlarındaki bu artışlar ile yıllık hedefleri olan iki buçuk milyon ton kömür üretimini gerçekleştirmeye çalıştıklarını” beyan etti.
Bu durum, netice itibariyle bir anlamda özelleştirmedir
TTK Genel Müdürü Burhan İnan’a ‘TTK’nın yılda bir milyon 138 bin ton kömür verdiği ÇATES eğer özelleşirse, en önemli pazarını yitirecek olan TTK’nın da özelleşmesi gündeme gelecek’ görüşünün, Zonguldak kamuoyunda yüksek sesle tartışılmakta olunduğu hatırlatılarak bu yöndeki görüş ve düşünceleri soruldu.
Genel Müdür Burhan İnan, Zonguldak Gazeteciler Cemiyeti (ZGC) Genel Başkanı Derya Akbıyık ve Genel Başkan Yrd. Ali Yıldız’a yaptığı açıklamada: “Bu güne kadar bana TTK’nın özelleşeceği konusunda hiçbir bilgi gelmedi, ima dahi edilmedi. Ben Genel Müdürüm. Benim bilgim dışımda bir şeyler yapıldığını da sanmıyorum. Neticede ‘Böyle bir düşüncemiz var, Genel Müdür bu konuda ne dersiniz (?)’ diye sorulurdu.” diyerek, bu konu hakkında somut herhangi bir gelişme olmadığının altını kalın çizgilerle çizdikten sonra, sözlerine şöyle devam etti:Böyle bir girişim olduğunu, sanmıyorum. Devlet olarak, Zonguldak Kömür Havzası için çizilmiş bir yol var. Onu görmek lazımdır. Bu yol nedir? ” dedikten sonra:“TTK olarak, işletemediğimiz rezervleri üçüncü şahıslara zaten verdik. Bu durum, netice itibariyle bir anlamda özelleştirmedir. Havzada 22-23 tane irili ufaklı saha var. Armutcuk’ta almadığımız eksi 300 kotunun üstündeki rezervi verdik. Amasra’da çok büyük bir rezervi verdik. Bunun dışında, bu konuda bir şey olması söz konusu değil.” dedi.
Daha sonra, Genel Müdür İnan’a TBMM adına KİT’lerin denetlemesi yapılan Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun 2008 yılı raporunun hatırlatılması üzerine İnan: “Yüksek denetleme kurulu bir tespitte bulunuyor. Emek yoğun çalışılan bu yapıyla kar etmek olanağı yok, diyor. Netice itibariyle yüksek denetleme öneride bulunuyor.
Özelleştirmeye karar verecek olan merci ne TTK, ne de yüksek denetleme kuruludur. Geçmiş yıllarda da benzer öneriler önerilmiş, tespitler yapılmıştır. Bu öneri ve tespitlerden imkânımız dâhilinde olan, gücümüzün yettiklerini, yapabileceklerimizi yapıyoruz. Yapamadıklarımızı da izah ediyoruz.” dedi.
TTK’nın özelleştirilmesi konusunun Zonguldak kamuoyunda sık sık gündeme gelmesini ve tartışılmasını ‘maalesef politik malzeme yapılıyor’ diyerek eleştiren İnan; TTK özelleşiyor-kapanıyor tartışmalarının kuruma ve Zonguldak’a zarar verdiğini, kurum çalışanlarının da, bu durumdan olumsuz olarak etkilendiğini vurguladıktan sonra: “Sizler de biliyorsunuz, TTK’nın özelleştirilmesi söz konusu değil” dedi. Amaçlarının ‘devlet hazinesine yük olmadan ve kamuoyunda zararıyla tartışılan bir kurum olmaktan çıkarmak, zararı azaltmak’ olduğunu söyleyen İnan, “300 küsur milyon zararın olmasına rağmen, aldığımız tedbirler sayesinde bu rakamları gerilere çektik. Eğer eski anlayışlar devam etmiş olsa, gerekli önlemler alınmamış olsaydı, rakamlar eski yüksek seviyelerine gelebilirdi. Gayretimiz bu zararları düşürmek yönündedir. Her zaman söylüyorum, Zonguldak’taki aktif ve pasif bütün bileşenlerin, bu yönde el ele vermesi lazım. Kuruma sahip çıkılması lazım. Sahip çıkılmadığı zaman… Elinizde reel bilgiler yok, gerçekçi bilgiler yok. Kurumu tartışıyorsunuz! Bunun kime faydası olur? Hakikaten bunu kamuoyunun vicdanına bırakıyorum” dedikten sonra, dikkatleri başka bir boyuta çekerek, sözlerine şöyle devam etti: “ Bu kurumda çok güzel bir birikim var. TTK Türkiye madenciliğinin mektebidir. Bu bilgi ve birikimi, Türkiye madenciliğinin hizmetine sunabilmek amacındayız. İyi bir madenci, zor şartlarda yetişiyor. Sizler de görüyor, duyuyorsunuz; son bir ay içinde Kilimli ve Gelik’ten başmühendislerimizi çok büyük paralar karşılığında Bursa ve diğer bölgelerde açık işletmecilik yapan özel sektörler transfer ettiler. Yer altı madenciliğinde uzmanlaşmış-bilgi ve birikimleri iyi seviyede olan bu arkadaşlarımızdan yararlanmak için kendi bünyelerine transfer ediyor. İyi bir madenci, zor şartlarda yetişiyor. Biz bu yönümüzle de, Türkiye madenciliğine katkı sunmak istiyoruz. Biz bu çabaların içerisindeyiz” diyerek, TTK’nın Türk madenciliği açısından bilinmeyen, göz ardı edilen önemli bir işlevini de gözler önüne serdi.