BEYAZ MELEKLER HAYAT KURTARACAK
Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde Maden İşçileri Yardımlaşma, Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği’nce tabii afetlerde ve yeraltı kazalarında arama kurtarma faaliyeti gerçekleştirmek üzere TTK çalışanı madenciler tarafından kurulan “Beyaz Melekler ” Kurtarma Ekibinin tanıtımı dolayısıyla tören düzenlendi.
Türkiye Taş Kömürü Kurumu Kandilli Müessessi önünde gerçekleştirilen törene Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, Ak Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu, Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın, Ereğli İlçe Jandarma komutanı Binbaşı Gökhan Tufan, Milliyetçi Hareket Partisi Zonguldak İl Başkanı Hamdi Ayan, Ak Parti ilçe Başkanı Fatih Çakır, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Sertan Ocakçı, Milliyetçi Hareket Partisi İlçe Başkanı Talat Şeker GMİS yetkilileri ve davetliler katıldı.
TTK Kandilli Müessese Müdürlüğü önünde gerçekleştirilen törende konuşan Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, madencilerin arama kurtarma görevini en iyi şekilde yaptıklarını 1999 depreminde gösterdiğini belirtti. Madenoğlu şöyle konuştu:“Bu arkadaşları ta o zamandan gösterdikleri çalışmalar için kutluyorum. Bundan sonra inşallah deprem ve benzeri afet olmaz. Bu arkadaşlarımız da olursa oralarda yardım bekleyen, bizi de kurtarın, biz de bu depremin, afetin altında kalmayalım diye yardım bekleyen vatandaşlarımızı kurtarma görevini başarıyla devam ettirecekler. Bu projenin içişleri bakanlığı katkılarıyla yapıldığını biliyorum. Bu desteğin sağlanmasında emeği geçen yöneticilere, ilgililere teşekkür ediyorum. Biz beyaz melekler deyince sağlık personelimiz aklımıza gelir. Kim düşünürdü yerin altından çıkan, kömürün renginin siyah olmasına nazire yaparcasına beyaz elbiselerle ve beyaz ismini alarak kurtarma faaliyeti yapacak bir dernek ve onun üyeleri olsun. İşte bu dernek kurulmuş ve faaliyetlerini devam ettiriyor.”
ÇATUROĞLU: “KURTARMA KONUSUNDA İLK ONLARA MÜRACAAT EDİLİYOR”
AK Parti Zonguldak Milletvekili Faruk Çaturoğlu da “Beyaz Melekleri Kanatlandıralım” projesini hayata geçirerek kurtarma ekibini kuran dernek başkanı, yönetim kurulu ve onlara ilham olan daire başkanları ile emeği geçenleri kutladı. Toplantının çok güzel bir projenin lansmanı için gerçekleştirildiğini belirten Çaturoğlu şöyle dedi:“Bu beyaz melekler projesi çok güzel bir proje. Hepimizin bildiği gibi önce 1999 Kocaeli merkezli o büyük depremde, madencilerimiz elinde sefertası, kaskıyla günlük işine gidip gelen bir meslek erbabı olmadıklarını, aynı zamanda insan hayatını kurtarma gibi bir sorumluluğun içinde olduklarını ispatladılar. Daha sonra Van depremi ve diğer depremler, ayrıca Türkiye’nin her tarafında yeraltında meydana gelen kazalarda ilk müracaat edilen müesseselerden biri TTK’nın kurtarma ekibi oldu. Ben kendilerine teşekkür ediyorum. Tebrik ediyorum. Birçok canın kurtarılmasına vesile oldular. Allah onlardan razı olsun. Bugün yapılan proje bunların devamı mahiyetinde. İnşallah daha organize şekilde bu kurtarma çalışmaları devam edecek. Ülkemiz deprem riski altında. Hükümetimiz deprem riski olan yerleşim birimlerinde kentsel dönüşüm faaliyetleri başlattı. Bunların bitirilmesi için belirli bir finansman kaynağına ihtiyaç var. Bütün bunlar olurken, bu cephede biz bunları düzenlerken, kurtarma faaliyetlerin en mükemmel şekilde olması arzu edilen bir durum.”
DERNEK BAŞKANI AKYÜZ: “İDDİALIYIZ!”
Maden İşçileri Yardımlaşma, Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Muhammet Akyüz ise projenin içeriğinin doğal afetlerde, selde, depremde ve buna benzer doğal afetlerden kurtarma eğitimi olduğunu belirterek, “ Madencinin kurtarma işlerinde birinci olduğu dünya üzerinde kanıtlanmıştır. Biz bu konuda iddialıyız. Derneğimiz 2012 yılında 12 arkadaşla kuruldu. Şu anda mevcudumuz 300 kişiye ulaştı. Bunların hepsi maden işçisidir. Madenci dünyanın en ağır işini yapan arkadaşlardır. Normalde, dünyadaki felaketlerin hepsini görmüş bir insan madencinin bir gününe eşittir. Çünkü madenciler, ekmeği için doğa şartlarını zorlayan, doğayla savaşan insanlardır. Projemizin adı Beyaz Melekler. Neden Beyaz Melekler diye sorarsanız, o adı 1999’da depremde malını, canını, cenazelerini kurtarmak için o halk takmıştır. Beyaz melekler kurtarsın diye. O adın alınmasında büyük emeği olan daire başkanım Ahmet Sarıalioğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Son olarak yetkililerime seslenmek istiyorum. Önümüzde siz in de söylediği gibi büyük İstanbul depremi var. Şu anda TTK’da 9 bin işçi var. İstanbul’u kurtarmak için bu sayı yeterli değildir. Bu sayıyı on bin, yirmi bin, otuz bine çoğaltmak gerekir. Bunun yetkisi sizlerdedir. İnşallah böyle bir felakete maruz kalmayız, bu işçilere muhtaç olmayız.”
1999 DEPREMİNDE KURTARILAN İŞADAMINDAN TEŞEKKÜR
Öte yandan törende, 1999 Gölcük depreminde Sakarya’da bulunduğu sırada enkaz altında kalan İşadamı Fatih Tanış, yaşadıklarını anlattı. Tanış, “Beyaz Melekler projesi Türkiye’de çok önemli bir yerde. Beni Adapazarı’nda kaldığım göçükten, iki gün sonra Zonguldaklı Madenci arkadaşlar çıkardılar. Onlar gelene kadar asker, Mehmetçiğimiz ve sivil ekipler çok uğraşmış, bulunduğum yere ulaşamamışlar. Annem ve kardeşimi 15 saat sonra kurtarabilmişler. Ben de 30 saat sonra, ikinci günde çıkarıldım. Ciddi anlamda içerideki psikolojiyi tahmin edebilirsiniz. İçeride kolay zamanlar geçirmedim. O manada ben ailemin geri kalanını kaybettiğimi düşünmüştüm. Beni kurtarmaya gelen arkadaş, beni kurtarmanın yanında bana ciddi psikolojik destek de verdi. O manada ben bu madenci dostlarımıza ciddi anlamda çok teşekkür ediyorum. Türkiye’de bu işi yapabilecek eğitimde çok fazla insan yok. O anlamda madencilerimizi bu projede desteklemenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaşadıklarım beni bir yazı yazmaya sevk etti. O akşam içimdeki duyguları ilk defa kaleme döktüm. O yazdığım yazı da bir şekilde ailem vasıtasıyla çevreye duyuruldu. Sonrasında yerel gazetelerde yazıldı. Bana da bu şekilde ulaşılmış anladığım kadarıyla. Ben madenci dostlara, tüm yetkililere bu manadaki desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum, katılımcılara da teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. Tören konuşmaların arından sona erdi.