Alaplı

ALAPLI’DA, ÇANAKKALE ZAFERİNİN 101. YIL DÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

ALAPLI’DA,  ÇANAKKALE ZAFERİNİN 101. YIL DÖNÜMÜ COŞKUYLA KUTLANDI

 Bülent Ecevit Üniversitesi Alaplı Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen Çanakkale Zaferi’nin 101 yıl dönümünde “Çanakkale Destanı’na Adamış Bir Ömür ” başlıklı konferansta; Balkan, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşlarında 14 yıl boyunca savaşmış, İstiklal Madalyası sahibi, son Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu Turgut Kaçmaz konuşmacı olarak yer aldı.

Çanakkale Zaferi’nin 101 yıl dönümü konferansının Alaplı Meslek Yüksek Okulu salonunda gerçekleştirilen programa; Alaplı Kaymakamı Saim Eskioğlu, İlçe Jandarma Garnizon Komutanı Üsteğmen Fuat Gençer,  Alaplı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rıfkı Henden,  AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Yavuz, CHP İlçe Başkanı Hüseyin Tosun, İlçe Milli Eğitim Müdürü Cevat Çevik, daire müdürleri, sivil toplum örgüt temsilcileri, öğretim görevlileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

1912'de Balkan, 1915'te Çanakkale ve 1922'de Kurtuluş Savaşı'na katılarak Conkbayırı'nda gazi olan, Dumlupınar Meydan Muharebesi'nde gösterdiği kahramanlıkla İstiklal Madalyası'na layık görülen Kaçmaz'ın 80 yaşındaki oğlu Turgut Kaçmaz, Çanakkale Zaferi'nin 101. Yılında salonu dolduran izleyicilere unutulmaz bir sunum gerçekleştirdi.

Kaçmaz, babasının Conkbayırı'nda yaralanarak gazi olduğunu, Dumlupınar Meydan Savaşı'nda gösterdiği kahramanlıkla da İstiklal Madalyası aldığını dile getirerek "Babamın Çanakkale 57. Alay Şehitliği'nde heykeli var. Ondan dinlediğim kahramanlık öyküsü ise benim için en büyük miras” diye konuştu.

Londra'da 1991'de Anzak törenlerine katılan ilk Türk gazisinin babası olduğunu belirten Kaçmaz, şöyle konuştu: "Babam, Çanakkale'de çarpıştığı İngiliz, Avustralya ve Yeni Zelandalı gazilerle tanıştı. Tören geçişinde diğer gaziler gibi tekerlekli sandalyeye binmeyi kabul etmeyip, 'ben Atatürk askeriyim, yürürüm' diyerek, 50 metrelik mesafeyi 107 yaşında yürüyüp geçti. Baba, 'Ne oldu sana?' dediğimde ise bana 'Oğul, Çanakkale'de şehit olan arkadaşlarım gözüme geldi ve yürüdüm' dedi. O anı hayatım boyunca unutamıyorum” dedi.

Çanakkale Savaşı sırasında babası Hüseyin Kaçmaz ve ailesinin yaşadıkları hakkında samimi paylaşımlarda bulundu. Düşman tanımının değiştiğine dikkat çeken Turgut Kaçmaz, “Eskiden düşman, İngiltere, Fransa, İtalya ve Yunanistan gibi devletlerdi. Oysa bugün düşman, cahilliktir, ayrımcılıktır, FETÖ, PKK” şeklinde konuştu. “Bayrak, bizim namusumuz ve şerefimizdir. Teröre hayır, kardeşliğe evet” sözleriyle konuşmasına devam eden Turgut Kaçmaz, kendisinin emekli öğretmen olduğunu ifade ederek vali, emniyet müdürü, öğretmen gibi birçok meslek grubundan insan yetiştirdiğini fakat 15 Temmuz gecesindeki gibi vatan haini yetiştirmediğini sözlerine ekledi.

Konferans kapsamında Son Çanakkale Gazisi Hüseyin Kaçmaz’ın oğlu olmasının yanı sıra Dünya Barış Elçisi olarak da bilinen Turgut Kaçmaz’a ait; Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ve Büyük Taarruz gibi büyük savaşlarla ilgili resim sergisi katılımcıların beğenisine sunuldu.  Ereğli Cumhuriyet Ortaokulu öğrencisi Ömer Yılmaz ve Ereğli Pestilci Ortaokulu öğrencisi Özge Kavi, Mehmet Akif Ersoy ve Arif Nihat Asya’nın şiirlerini okuyarak konferansa renk kattı. Konferansın sonunda Alaplı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Rıfkı Henden,  Çanakkale Zaferi’nin 101 yıl dönümünde “Çanakkale Destanı’na Adamış Bir Ömür ” konulu konferansı sunumundan dolayı Turgut Kaçmaz’a şükranlarını ileterek teşekkür belgesi takdim etti. 



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!