Alaplı

"ZORLUK ÇIKARAN BANKA YÖNETİCİLERİNİ, ŞİKAYET EDECEĞİM"

 Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim kurulu Başkanı Recep Ocak, Hükümetin açıkladığı banka kredileri konusunda ayak direyen Banka yöneticilerini hedef alarak,  "Devletimizin korona virüsü sebebiyle açıkladığı kredi  ihtiyacı olan esnaf, tüccar ve İşadamına verilmesi gerekiyor, bu kredileri banka yöneticileri ihtiyacı olmayanlar dağıtırsa, bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağım. İlgili yerlere şikayet edeceğim" dedi.

Alaplı TSO'daki makamında basın toplantısı düzenleyen Ocak, Merkezi hükümetin korona virüsü sebebiyle esnafa yönelik olarak açıkladığı kredi paket yardımlarından, oda üye aidatlarına, faiz indirimlerinden, KONGEB kredilerine , ecrimisilden, konaklama vergisine kadar pek çok konuya değindi.

ÜYE AİDATLARI EKİM AYINA ERTELENDİ.

TSO'ya üyelerinin Mayıs ve Haziran aylarında ödenmesi gereken yıllık aidat ve munzam aidatları faizsiz olarak Ekim ayına ertelendiğinin müjdesini veren Ocak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanımız Berat Albayrak, korono virüsü sebebiyle yaşanan sıkıntılar sebebiyle esnafımıza yönelik  ticari kredi konusunda yüreğimize su serpen  yardım paketleri açıkladılar. Geçmiş dönemde can suyu adı altında verilen kredilerimiz oldu. Burada bazı sıkıntılar baş gösterdi. İhtiyacı olmayanların bu kredileri yüzde, 7.5'dan  alıp, yüzde 10 banka faizi ile bankaya yatırdıklarına şahit olduk. Bu korona konusunda krediler konusunda aynı tablo yaşanır, ihtiyacı olanlar değil de, olmayanlar bu krediyi kullanırsa, banka yöneticileri de üyemize esnafımıza  ayak direr, zorluk çıkarırsa, bu işin peşine düşeriz. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine iletir, bunun Cumhurbaşkanımıza kadar çıkmasını sağlarız.  Banka Yöneticilerinin hassas olmasını bekliyoruz.

Diğer yandan Tüm Oda Üyelerimizin Mayıs ve Haziran aylarında ödenmesi gereken Yıllık Aidat ve munzam aidatları faizsiz olarak Ekim ayına ertelenmiştir.

"70 FARKLI SORUNU  GÜNDEME GELDİ"

Millet olarak çok zor zamanlardan geçtiğimiz şu günlerde   herkese sabır ve metanet diliyorum.İnşallah bu zor günleri de yakın zamanda atlatacağımıza millet olarak kenetlenerek bu zorlu süreci aşacağımıza inanıyorum.Lütfen Devlet büyüklerimizin ve yetkililerimizin çağrılarına uyarılarına dikkatle riayet edelim.Zaruri olmadığı müddetçe evlerimizden dışarı çıkmayalım.Ekonomik olarakta zorlu bir sürece girmiş bulunmaktayız.Bu süreci Devletimizin desteği ile en hasarsız şekilde atlatacağımıza inanıyorum.Siz değerli üyelerimizden gelen en küçük bir sorunu dahi atlamadan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize ileterek sorunların Cumhurbaşkanlığı nezdinde ,Devlet nezdinde ve Bakanlıklar nezdinde çözüme kavuşması Esnaf Tüccar ve Sanayicimizin elinin rahatlatılması amacı ile bugüne dek 70 civarında sorunu ulaştırdık.Bugün bu sorunların yüzde 50 sinden fazlası sonuca ulaştı.En büyük sorun Tüccar ve Sanayicimizin bu zorlu süreci atlatabilmesi amacıyla finans kaynağına rahatça ulaşabilmesi borçlarının faizsiz olarak en az 6 ay süre ile uzatıldı.

"KREDİ TALEPLERİ ALINMAYA BAŞLANDI"

Şimdi sizlere sonuçlanan taleplerimizden bahsetmek istiyorum. Oda ve Borsalarımızın kurucu ortağı olduğu KGF kefaleti ile "İŞ'E DEVAM KREDİ DESTEĞİ" 6 ay anapara ve faiz ödemesiz, toplam 36 ay vadeli ve yıllık %7,5 faiz oranlı kredi başvuruları Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları tarafından 26 Mart 2020 tarihinden itibaren alınmaya başlamıştır. Kısa Çalışma Ödeneği başvurusu için istenen belge sayısı 10’dan 2’ye düşürüldü Mikro ve küçük ölçekli işletmeler için geçerli olan “Ticari Alacak Sigortası” kapsamında orta ölçekli (cirosu 125 Milyon TL’ye kadar olan) işletmeler de dahil edildi

"DESTEKLEME ÖDEMESİ YAPILACAK"

Tarım ve Orman Bakanlığı, 27 Mart itibariyle yaklaşık 1.9 Milyar TL’lik destekleme ödemesi yapacak. Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler için 100 bin TL’ye kadar, bitkisel üretim yapan işletmeler için 50 bin TL’ye kadar faizsiz kredi verilecek

"KİRACILAR TAHLİYE EDİLEMEYECEK"

1 Mart 2020 ile 30 Haziran 2020’ye kadar işyeri kira bedelinin ödenememesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye sebebi oluşturmayacak Turizm sektöründe 1 Nisan 2020 tarihi ile 30 Haziran 2020 tarihi arasında kamuya ödenecek tüm kira, hasılat, ecrimisil ödemeleri 6 ay ertelendi Konaklama Vergisi, 1 Ocak 2021 tarihine ertelendi, 24 Mart 2020 öncesine ait ödenmeyen kredi/çek/senet/kredi kartı borçları, 31 Aralık 2020 tarihine kadar ödenir veya yeniden yapılandırılırsa, sicile işlenmeyecek. Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkartıldı. Mart ayı KDV ve BA/BS beyannameleri ve ödemeleri 1 ay ertelendi. Mart, Nisan, Mayıs aylarına ilişkin 6 aylık Muhtasar ve KDV ertelemeleri, tüm şahıs işletmelerini ve bazı ilave sektörleri (Mobilya, Madencilik, İnşaat, Endüstriyel Mutfak, Araç Kiralama, Matbaacılık, Sağlık Hizmetleri) de kapsayacak şekilde genişletildi. Otopark Yönetmeliği’nin yürürlük tarihi 30 Haziran’a ertelendi. Perakende, AVM, Demir Çelik, Otomotiv, Lojistik- Ulaşım, Sinema, Tiyatro, Konaklama, Yiyecek-İçecek, Tekstil Konfeksiyon ve Etkinlik - Organizayon sektörleri için Nisan, Mayıs ve Haziran’daki Muhtasar, KDV, SGK ödemeleri 6’şar ay ertelenecek.

"350 MİLYAR İLAVE LİMİT VERİLECEK"

KGF desteği 25 milyar liradan 50 milyar liraya çıkartılacak, böylece 350 milyar TL’nin üzerinde ilave kefalet limiti sağlanacak. Kullandırımlarda likidite ve teminat açığı bulunan firmalar ile KOBİ'lere öncelik verilecek. Kovid-19 salgınıyla ilgili tedbirlerden etkilendiği için nakit akışı bozulan firmaların kredi anapara ve faiz ödemeleri asgari 3 ay ötelenecek ve ilave finansman desteği sağlanacak. Kamu bankaları ve bazı özel bankalar tarafından vadesi gelen çek, maaş, kredi, dönem sonu faizi gibi ödemeler için ilave kredi limiti tahsis edilecek. İhracatçıya stok finansmanı desteği verilecek. Reeskont kredisi geri ödemelerine 90 güne kadar vade uzatımı sağlanacak, yeni kullanımlara 12 ay ek taahhüt kapama süresi verilecek, kredi kullanım süreleri 240 güne ve uzun vadeliler için 720 güne çıkarılacak. KOSGEB’in 30 Haziran’a tahakkuk edecek alacakları 2021 yılına ertelenecek. Çalıştırılamayan personelin brüt maaşının %60’ına kadarının İşsizlik Fonu’ndan alınmasını sağlayan Kısa Çalışma Ödeneği süreci kolaylaştırılacak ve hızlandırılacak. Bu dönemde çalışılamayan mesainin telafisi için tanınan Telafi çalışma süresi 2 aydan 4 aya çıkartılacak.

"MUCBİR SEBEP OLACAK "

Esnek ve uzaktan çalışma modelleri daha etkin hale getirilecek. İcra ve iflas takipleri 30 Nisan'a kadar durdurulacak. Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında temerrüde düşen firmaların kredi siciline 'mücbir sebep' notu düşülecek. Konaklama vergisi Kasım ayına kadar uygulanmayacak. Otel kiralamalarına ilişkin irtifak hakkı bedelleri ve hasılat payı ödemeleri Nisan, Mayıs ve Haziran ayları için 6 ay süreyle ertelenecek. Havayolu yolcu taşımacılığında KDV oranı 30.06.2020 tarihine kadar % 1’e indirilecek. Faaliyetleri zorunlu olarak durdurulan iş yerleri için kamu idarelerince kira bedeli tahakkuk ettirilmeyecek. Teknoparklardaki kuluçka firmalarından ve ticari işletmelerden 2 ay süreyle kira alınmayacak. Geri kazanım payı (GEKAP) beyannameleri altı ayda bir verilecek.  Kapıkule Sınır Kapısı’nda (öncesinde Habur’da başlatılmıştı) tampon bölgede şoför, dorse veya konteyner değişimi başlatıldı. Uygulama İpsala ve Hamzabeyli kapılarına da yaygınlaştırılacak."

 



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!