ALAPLI LİMANINA FİLYOS ÇENGELİ
Zonguldak’ın Alaplı İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Recep Ocak, ilçedeki sanayinin gelişmesiyle birlikte, özellikle deniz yolu ulaşımının daha da önem kazandığını bildirdi.
Ocak, gazetecilere yaptığı açıklamada, Alaplı Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) devam eden çalışmalar sonucunda 5 firmanın önümüzdeki 3 ay içerisinde üretime başlayabileceğini, 2021’de ilk etapta 400 kişinin istihdam de edebileceğini söyledi. İlçenin önemli gelir kaynağı fındığın yanı sıra OSB’nin harekete geçmesiyle ekonomi hacminin daha da büyüyeceğini savunan Ocak, şöyle dedi:
Osb Meyvelerini Vermeye Başlayacak
“Alaplı fındıktan sonra, OSB ile Sanayi kenti olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Sözünü verdiğimiz bu yatırımlar meyvelerini de vermeye başladı. Yeni yatırımlarla istihdamın önünün açılacağından, özellikle ilçedeki gençlerimiz iş imkanına kavuşabilecek. 2021’in ilk çeyreğinde üretime başlaması planlanan 5 firmada ilk etapta 400 kişi istihdam edilebilecek. Bu ilçede artık ‘Ben işsizim’ diyen gencimiz kalmayacak. Bu vesileyle de gençlerimiz memleketlerinde kalmayı terci edecekler. 2021 ile 2022 yıllarında 14 fabrikanın daha üretim ve imalata başlamasıyla bin 400 insanıma iş imkanı sağlanmış olacağız. Planlanan fabrikaların tamamlanmasıyla yaklaşık olarak 2 bin gencimizin iş sahibi olması gerçekleşecek ve Alaplı ilçesine yaklaşık 8 bin kişilik nüfus katkısı sağlayacaktır. Buda Alaplı’ya sosyo-ekonomik anlamda katkı sağlayacaktır. Yapılan çalışmalarla birlikte, 2018’gençlerimize verdiğimiz sözleri yerine getirmeye başlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.”
Liman kaçınılmaz oldu!
Alaplı TSO Başkanı Recep Ocak, istihdamı artırmaya yönelik çalışmalarla birlikte, ulaşım konusu da göz önüne aldıklarını hatırlatarak, şunları kaydetti: “Alaplı OSB’de tahsisi yapılıp üretime başlayacak firmaların yüzde 90’ı ihracat firması olması sebebiyle ilçemizin acilen limana ihtiyacı vardır. Sanayi kenti Karadeniz Ereğli’nin de yeterli limanı olmaması, Alaplı’da yapılması istenilen ALPORT Liman projesini yeniden gündeme getirmiştir. ÇED raporu tamamlanan ve Alaplı için hayati önemi bulunan ALPORT Liman projesinin hayata geçmesinin kaçınılmaz.”
Filyos Çengeli! (Haberin içinden)
Alaplı’da, yatırımcı firmaların da girişimi ile gündeme getirilen ALPORT Liman Projesi, ilçede geniş yankı uyandırmıştı. Bu konuda tüm çalışmaları tamamlayan ilçe resmi makamlara da gerekli müracaatlarını yapmış, ancak, karşılarına “Filyos Projesi” çıkmıştı.
İlçenin, Valilik kanalıyla hazırladıkları liman raporuna karşı Çevre ve şehircilik Bakanlığından, 6 Ağustos 2012’de gönderilen yazıda, özetle; Alaplı Liman talebinin, Filyos Projesini olumsuz yönde etkileyeceği ve uygun mütalaa edilmediğinin bakanlığa bildirildiği” ifadeleri yer alıyordu. Yine aynı dönemde, yapılan bazı açıklamalarda, Filyos’un Zonguldak’a; dolayısıyla da Ereğli ve Alaplı ilçelerine bağlantı yollarının olmayışı da dikkate alındığında, Alaplı’da kurulması düşünülen ALPORT Limanı’na ihtiyacı bir kat daha artırıyor.
Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “İhracatın artmasında limanların hayata geçmesi” görüş ve talebi de göz önüne alındığında, Alaplı Limanının yapılması kaçınılmaz hale geliyor.