Zonguldak’ın ilçelerine söyle bir bakarsanız, istihdama yönelik yatırımlar açısından en fakir ilçesi Alaplı olduğunu rahatlıkla görürsünüz. Peki, neden Alaplı istihdama yönelik yatırımlarda en fakir ilçe olmuştur? Fakir ilçe olmasının başlıca sebeplerini Batı Karadeniz Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Erdem, Nisan ayı içinde Alaplı Meslek Yüksek Okulu tarafından 2. düzenlenen Teknoloji, Bilim ve Kariyer Günleri kapsamında ‘Gemi İnşaat ve Gemi Makineleri’ konulu panelde teferruatlarıyla anlatmıştı. Sayın Erdem “Alaplı Tersaneler bölgesi tam 8 yıldır parsellerin hazırlanmasını bekledi. Alaplı Tersane Bölgesi’nin 8 yıl gecikmesinin nedeni, siyasi görüşlerdeki anlaşmazlıktır. Kaybolan 8 yılın Alaplı’nın ve bölgenin kaybıdır. Alaplı Liman Projesi ve Vagon Fabrikası yapımının Alaplı ilçesinin kurtuluşu olacaktır. Her iki projeye de gereken desteğin verilmesi gerekir” dediğinde, Alaplı’nın diğer ilçelerden en az 8–10 yıl geride olduğunu bize anlattı. Yıllardır bir tarafında Akçakoca, diğer tarafında Ereğli üçgeni içine sıkışmış bir Alaplı’yı ancak Sayın Erdem’in dediği sanayileşme ve istihdama yönelik yatırımlarla kurtarabiliriz.
Yüzyılın yatırımı olarak lanse edilen Alaplı Gemi Tersaneleri, yatırımcılara 2008 yılında tahsis edildi. Aradan geçen üç yıl boyunca yatırımcılar tersaneler bölgesinde tek bir çivi çakamazken bir arpa boyu yol kat edemediler. Alaplı bir üç yıl daha kaybetti. Ereğli Tersaneler bölgesinde yatırım yapan firmalarla, Alaplı tersaneler bölgesinden tahsis alan firmaları karşılaştırsak acı gerçeği bir kez daha görmüş oluruz. Şimdiye kadar bir tek kayık yapıp denize indirmeyen firmalara yer tahsisi yapılmasın bir açıklaması olması gerekir.
İster istemez O zaman insanın aklına şöyle bir soru geliyor. Acaba birileri “Alaplı ekonomisi kalkınmasın. Gemi tersaneleri için Yeterli olmayan firmalara yer tahsis edersek, nasıl olsa bu işin içinden çıkamazlar ve Alaplı bir 7–8 yıl daha kaybeder. Böylece Akçakoca ve Ereğli arasında tost olmaya devam eder” zihniyetimi hakim olmuştur? Birileri Alaplı için fakirlik reçetesi yazdı da vatandaş ve Alaplı ahalisi olarak bizim haberimiz yok.
Uzun yıllardır Alaplı’ya bir liman yapılması için zaman zaman siyasetçiler zaman zaman da iş adamları farklı girişimler de bulundular. Bunların en ciddi ve somut adımını ALPORT firması gerçekleştirdi. Alaplı Liman Projesi adı altında ortalama 1,5 yıldır süratle çalışmalarını sürdürüyorlar. Alaplı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Rafet Kılıç geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Çevre Bakanlığında düzenlenen Alaplı liman projesi ile ilgili ÇED toplantısının olumlu geçtiğini söyledi. Toplantıda Çevre Müdürlüğü, Tarım Bakanlığı, Sağlık Müdürlüğü, Tarım Müdürlüğü, Kültür Bakanlığı gibi kurumların liman projesi ile ilgili olarak olumlu görüş bildirdiklerini belirtti.
12 Eylül Referandum çalışmaları sebebiyle Zonguldak’ı ziyaret eden Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım, Alaplı Limanını yerinde inceledi. Limanın yerini beğendiğini ifade eden Bakan Yıldırım “ Çalışmalarınıza devam edin, eksikliklerinizi tamamlayın” diyerek olumlu tavsiyelerde bulundu.
Çevre Bakanlığındaki CED toplantısında bütün bakanlıklar olumlu görüş bildirirken, Ulaştırma Bakanlığı görüşümü sonra bildireceğim diyor. Daha iki ay önce liman yerini beğendiğini ve çalışmalara devam edilmesi gerektiğini ifade eden Sayın Binali Yıldırım’ın bakanlığı görüş bildirmekte nedense kaçınıyor. Oysa Alaplı 12 Eylül Referandumunda Zonguldak ili içinde en yüksek EVET oyu alan ilçedir. Alaplı seçmeni Bakan Yıldırım’ın Genel Merkezinin ve Ak Parti bölge milletvekillerinin Alaplı’daki yatırımlara destek sözlerini yabana atmamış ve EVET oyu ile iktidarı ödüllendirmiştir.
Alaplı’da yaşayan binlerce işsiz için umut kapısı olan Alaplı Liman Projesi hayata geçtiğinde 750 işsize istihdam, binlerce esnafa da ekonomik açıdan katkı sağlayacaktır. Alaplı’nın cehresi ve çevresi değişecektir. İşte bundan dolayı da Ak Parti İktidarı ve bölge milletvekilleri Alaplı’daki gerçeği görmek durumundadırlar. Son senelerde İş ve Aş Kapısı olacak ALPORT Alaplı Liman Projesine gereğinden fazla destek ve yardımcı olmaları gerekmektedir. Çünkü Alaplı’da yaşayan insanlar 12 Eylül Referandumunda İktidar Partisini EVET oylarıyla onurlandırmışlardır. Şimdi sıra İktidar Partisindedir.
Bu kadar hayati önem taşıyan bir projeyi bekletilmemeli ve sürüncemeye bırakılarak bazı art niyetli kişi ve kişilere malzeme yapılmamalı. AK-AL İplik Fabrikasından başka istihdama yönelik yatırımı olmayan devletin önüne yeni bir fırsat çıkmıştır. İnşallah bu fırsatı hem Ak Parti Hükümeti iyi değerlendirir hem de Alaplı’daki yerel siyasetçiler iyi değerlendirirler. 22 Ekim 2010 Cuma günü ALPORT Liman işletmeciliği, Alaplı Meslek Yüksek Okulu konferans salonunda limana ortak olmak isteyen yatırımcı iş adamları ile buluşacak. ALPORT Firması işlerini tam bir ciddiyet ve şeffaflık içinde sürmeye devam ediyorlar.
Sonuç olarak; Alaplı’yı geçmişte Alaplı insanı çok özeldir, çok farklıdır, çok akıllıdır ve gerektiğinde tek yumruk tek yürek olur. Aşını ve işini asla kaptırmaz. Kandırılmayı asla sevmez.
Yakın zamana kadar Alaplı için varsa yazılmış fakirlik reçetesinin artık değiştirme zamanın geldiğini düşünüyorlar, yoksa bu halk geçmişte olduğu gibi şimdide bazı şeyleri değiştireceğini her zaman demokratik söylem ve eylemleri ile gösterdiler ve de tekrar gösterecekler.