Köşe Yazarları

FİSKO BİRLİK Mİ TMO MU!

FİSKO BİRLİK Mİ TMO MU!

Cumhuriyetimizin ilanından sonra Büyük Önder Atatürk’ün “Belli başlı ürünlerimizi ilgilendiren birlikler kurulmalıdır.” Sözüyle toplanan 1. Ulusal Fındık Kongresi sonrasında, 1938 yılında Fiskobirlik kuruldu.

Fiskobirlik, ortaklarının ürünlerine sürekli satış olanağı ve pazarlar yaratmak, piyasaya istikrar getirmek, fındığın yurtiçi ve yurtdışı pazarlarını en iyi biçimde değerlendirmek, üretimini kontrollü ve bilimsel yöntemlerle geliştirmek, üretim araçları sağlamak, standartlara uygun, yüksek kaliteli ürün teslimini teşvik etmek, fındığın ülke içerisinde tüketimini özendirme, fındık ihracatını artırmak, bu amaçla ürün çeşitlendirme ve geliştirme projeleri üretmek üzere kurulmuştur.

Bu kuruluş amacına sahip Fiskobirlik; 49 kooperatife bağlı 233.820 ortağa ulaşmış. Biri Entegre Tesis olmak üzere, 17 fındık kırma fabrikasına, yaklaşık 300 bin ton depolama kapasitesine ve günlük 645 ton iç fındık üretim proje kapasitesine sahip olmuştur. Fiskobirlik tesislerinde 3000 kişiden fazla insan çalışır duruma gelmiş.

Yıllarca Fındık üreticisinin can yeleği olmuş, hep onunla hayat bulmuş onunla güçlenmişti. Sonra fındık ve Fiskobirlik üzerinde farklı senaryolar uygulanmaya başlandı. İlginç gelişmeler yaşandı.

Fiskobirlik 67. olağan Genel Kurulu Ocak 2006’da yapıldı. Genel Kurul’da AKP Hükümetinin istediği yönetim seçilmedi.  Hükümetin desteklediği liste 420 oydan ancak 103 oy alabildi.   Bu genel Kuruldan sonra AKP Hükümeti ile Fiskobirlik Yönetim Kurulu arasında sürtüşmeler yaşandı, Fiskobirlik yaşanılan gelişmeler sonucu, 12 Eylül 2006 tarihinde olağanüstü genel kurul kararı aldı…

Fiskobirlik eski yönetiminin izlediği uygulamaları beğenmeyen hükümet, TMO devreye sokarak Fiskobirlik’i gözden çıkardı.

Bundan sonra Fiskobirlik ne yaptı;

Büyük panik yaşadılar. Ellerindeki gayrimenkulleri satılığa çıkardılar ama kimse almasın diye en yüksek bedeli koydular. Market ticaretinden anlamayan yöneticiler FİSKOMAR adı altında süper marketler açmaya başladılar. Fındık yağını kendi tesislerinde imal eden bu işten anlamayan yöneticiler, mahalle bakkalından pahalı fındık yağını satmaya kalkınca Fiskomar marketçilikte ellerinde patladı. FBK kurumumu 50 kooperatif ve 650 civarında çalışan ile o zor günlerinde devam etti. Dünyadaki tüm şirketler zor zamanlarda küçülmeyi tercih ederken Fiskobirlik, üreticiye borcunu ödemek yerine gereksiz ve büyük zararlar teşkil eden FİSKOMAR’ları devreye soktu. Fiskomar’arda profesyonel satış elemanı ve yönetici çalıştıracaklarına eş, dost, akraba, çoluk çocuk ve yandaşlarını işe alarak Fiskomar’ların daha çabuk batmalarına olanak sağladılar. Kendilerine çeki düzen vermediler. Bazı yöneticiler lüks lojmanlarda ve yüksek maaşlarla sefa sürmelerine devam ettiler. Hiçbir yönetici de kendilerinin maaşlarını düşürmeyi ya da bir dönem maaş almamayı düşünmediler. Kendileri paralarını zamanında aldılar fakat sıra işçiye ve üreticiye gelince “para yok” dediler. Çözüm üretmek için yönetime talip olanlar hiçbir çözüm üretemeden sadece mazeret ve laf üreterek daha önce fındığın F’sini bile bilmeyen TMO’u bizim başımıza musallat ettiler. TMO ne yaptı derseniz;  Toprak Mahsulleri Ofisi fındık alırken üretici ile ciddi sıkıntılar yaşadı. Bu sıkıntıların fiziki müdahaleye dönüştüğü anlar oldu. Üretici fındığını Toprak Mahsulleri Ofisine satmak için pazara indirdiğinde Toprak Mahsulleri Ofisi yetkilileri fındığın nemli veya randımansız olduğunu söyleyerek üreticiyi geri çevirmişlerdir ve çaresiz kalan üretici fındığını tekrar köye götürmemek için tüccara yönelip kilosunu 2 TL’den satmak mecburiyetinde kalmıştır. Kamyonetin üstünden indirilemeyen aynı fındık bir gecede hem kurumuş hem de randımanlı hâle gelmiştir ve aynı araç Toprak Mahsulleri Ofisine gitmiştir, tüccar eliyle aynı fındık ne yazık ki 4 TL’den satılmıştır. Bu acı durum yaşanmıştır. Maalesef tüm yetkililer seyirci kalmıştır.

Yeni bir fındık sezonuna yaklaştığımız şu günlerde, çiftçinin hasat bekleyen fındığına kim sahip çıkacak yada fındık üreticisi kiminle muhatap olacak belli değil. Fındık taban fiyatını kim belirleyecek. Geçmiş senelerde olduğu gibi hükümet TMO’ nimi devreye sokacak yoksa ne haliniz varsa görün mü diyecek. Tam bir belirsizlik içinde yeni fındık sezonuna doğru belirsizlikler içinde yol alıyoruz.

Allah çiftçinin ve üreticinin sonunu hayır etsin…

Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Yazı Yorumu, Bu yazı için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!