Zonguldak Merkez

BESİNLERİ SAKLARKEN DİKKAT ETMELİYİZ.

BESİNLERİ SAKLARKEN DİKKAT ETMELİYİZ.

Örneğin bir iki bardak çay kişiyi rahatlatıp keyiflendirirken çok fazla kahve ve çay tüketilmesi sonucu vücuda alınan fazla kafein kişiyi sinirli ve gergin yapabiliyor. Bu gibi örnekler kısa zamanlı sonuçlar doğuruyor. Bir de uzun ölçekli sonuçlar doğuran gıdalar var ki kötü beslenme sonucu hastalık ve kanserle bile sonuçlanabiliyor.

Çoğu hastalık genetiksel olduğu gibi beslenmeye de bağlıdır. Bu nedenle gıdaların alımından muhafazasına, hazırlanmasında pişirilmesine ve tüketimine kadar her aşamada tüketicilerin dikkat etmesi gereken birçok uygulama vardır.

Gıdaların saklanmasında tüketiciler birçok yanlış uygulama yapmaktadır ve farkında olmadan olumsuz sonuçlara sebep olan bu besinleri tükettiklerinde rahatsızlanmaktadırlar. Fakat beslenme hatalarından dolayı bu rahatsızlıkların oluştuğunu anlamazlar. Çünkü yaptıkları uygulamanın yanlış olduğunun farkında olmazlar.

Besinlerin saklanması konusunda yapılan yanlışlardan biri; pirinç, bulgur, mısır, fındık, fıstık gibi gıdaları iyi kurutmama veya nemli yerlerde saklanmasıdır. Böyle gıdalar küflenir, bozulur. Aynı şekilde fazla miktarda alınan ekmekleri saklarken nemli yerlerde saklanması sonucu küflenirler ve küf toksinleri kanserojendir ve kansere neden olur. Gözle görünmese de bazen gıdalarda küf bulunabilir. Tüketicilerin dikkatli olması gerekir. Bir başka besin hatası, hazırlanmış ve pişirilmiş yemeklerin açıkta bırakılması sonucu haşere ve sineklerle temas etmesidir. Bunun sonucunda da yiyeceklerde mikroorganizma çoğalması ve tüketimi sonucu gıda zehirlenmesi oluşur. Et, yumurta, süt ve sütlü yemeklerin buzdolabında saklanması gerekir. Bunun harici muhafazası, kısa süre olur ayrıca mikroorganizma çoğalması ve vitamin kayıpları gözlenir. Birçok insanın bilmediği bir başka besin hatası süt ve peynirlerin aydınlık yerde bekletilmesi sonucu vitamin kayıplarının gözlenmesidir. Patatesler de aydınlık yerde saklanırsa çimlenir, yeşillenir ve zararlı maddeler oluşur. Teneke kutulu konserveler açıldıktan sonra kutuda bekletilmemeli çabucak tüketilmelidir, çünkü hem besin değeri kaybolur hem de kutudan gıdaya kurşun geçişi olur. Bazı gıdalar örneğin salça, yoğurt, reçel, turşu vb. boşalan ilaç kutularına, boya kaplarına yani gıda olmayan ürünlerin boş kutularına veya boyalı plastik kovalara koyuluyor. Ne kadar temiz olursa olsun bu yapılan uygulama yanlıştır çünkü bunun sonucunda ambalajdan kanser yapıcı maddeler gıdaya geçer.

Beslenme konusunda bazı ihmaller kötü sonuçlar doğurabilir. Çok küçük şeyler ince detaylar gibi görünebilir ama sonuçları hiç öyle değildir. Tüketici olarak bilgilenmeli, bilinçlenmeli ve bu bilgileri uygulamalıyız.

 



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!