GENÇ GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ
Kdz. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Genç ilçe gündem ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Ereğli’nin il olması ve il statüsünde hizmet alması gerektiğini belirten Genç, “Zonguldak’ta kasaba durumuna düşecek. Eğer akıllı bir politika uygularsak ve Ereğli’yi il yaparsak, ancak biz o zaman kurtuluruz. Ereğli il olmalı. Buna önce Ereğli halkı ve Alaplı halkı inanmalı. Tabi ki siyasetçiler buna müsaade ederler mi orası muamma. Yirmi yıldır hep yerimizde sayıyoruz. Burada Ereğli’yi yönetenler sorumlu. Yirmi beş bin nüfuslu Bartın İl oldu. O zaman 80 bin nüfuslu Ereğli il olamadı. Bu suç Ereğli’yi 20 yıldır yöneten gerek merkezi, gerekse yerel siyasetçilerdir, vebal onlarındır. Ereğli il olmalı, ondan sonra il statüsünde hizmet almalıdır. Ama bir gerçek daha var şimdiye kadar kısır çekişmelerden dolayı Ereğli’nin il olması için gerekli kamuoyu da oluşmadı yâda oluşturulmadı. Zonguldak istemiyor, Ereğli’nin milletvekili istemiyor, Ereğli Belediye Başkanı da bunu istemedi. Oy tek bölgede kalacağını düşündüğünden bunu istemediler. Belediye başkanının milletvekili olmak için istifa etmeleri ilçeye büyük zararları oldu. Ama bu defa ben Halil Posbıyık’a tam destek vereceğim. Çünkü onu Ankara’ya göndermemiz gerekir. Ben şimdiye kadar hiç sol partilere oy atmadım ama bu defa Halil Posbıyık’ı Ankara’ya göndermek için oy atacağım. İnanın bu bölgeyi iyi savunacağına inandığım için, onu Ankara’ya gönderebilmek için ona oy atacağım. Yoksa bir dönem daha aynı kadroyla belediye başkanlığı yaparsa, Ereğli batar, Kandilli gibi bir köy olur. Ereğli’yi Ankara’da en iyi temsil edeceğini düşündüğümden bu defa ne olursa olsun ben Halil Posbıyık’a oy vereceğim” dedi.
“KRİZ, ÇELİK SEKTÖRÜNDE TSUNAMİ ETKİSİ YAPTI”
Dünya’yı ve Türkiye’yi etkileyen krizin Demirçelik sektöründe tsunami etkisi yaptığı ifade eden Genç,” Dünyayı vuran kiriz tabiî Ereğli’yi de vurdu. Türkiye’de Ereğli bu krizden etkilenen en büyük ilçelerden biridir. Çok kötü değiliz. Burada devletin ve hükümetin almış olduğu kararlar etkili olmuştur. Çöküntü var mıdır derseniz tabiî ki vardır. Ekonomik kriz en çok demir çelik sektörünü etkilemiştir. Demir çelik sektörüne tsunami vurdu. Ama diğer yandan diğer sektörlerde bundan otomatik olarak etkilendi. Dünyayı etkisi altına alan ekonomik krizden dolayı gemi inşa sektörünün büyük darbe aldı. Krizden dolayı özellikle ilçemizdeki tersaneler, yeni gemi siparişi alamadıklarından dolayı kapılarına kilit vurmak durumunda kalmışlardır. 7- 8 bin kişi ile çalışan tersanelerde şu anda 1000 kişi ancak çalışmaktadır” dedi.
Geçmişte Erdemir’in bölgenin hamalı olduğunu özelleştirmeden sonra Erdemir’den fazla beklentinin olmaması gerektiğini dile getiren Genç, “Bu şehir şimdiye kadar büyütülmesi gerekirdi. Hafta günleri Ereğli’de bırakın gezmeyi alışveriş yapmak için bile problem. Her taraf iç içe. Merkez dolduğu gibi Erdemir Caddesi de ana baba günü gibi. Bu şehri büyütmek için ne gerekiyorsa o yapılmalıdır.
Erdemir eskiden devlet sektörü olarak hizmet veriyordu. Özelleştikten sonra Erdemir özel sektör oldu. Eskiden saç tüccarları siyaseti de kullanarak istediği gibi mal alış verişi yapabiliyorlardı. Ama şimdi internet üzerinde sadece Türkiye’ye değil dünya ya satış yapmakta. O yüzden mal alamıyoruz diye kimsenin şikâyetçi olmaması lazım. Erdemir özel bir şirkettir. Zaten kurumsal kimliği olan bir kuruluştu. Özelleştikten sonra daha da kurumsallaşmış bir şirket olarak önümüze geldi. Geçmişte Erdemir Ereğli, Alaplı ve diğer ilçelerin hamallığını fazlasıyla sosyal hizmetler anlamında yerine getirmiştir. Fakat şimdi özel bir şirket olmasından dolayı Erdemir’den fazla beklentilerimiz olmaması lazım. Ereğli kendi ayakları üzerinde duracak projeler bulmaması lazım. Ereğli önce il olması lazım, fakülte kurulması lazım ve sanayisini de kurması, istihdam alanları yaratması lazım” dedi.
“EREĞLİ VE ALAPLI BİRLİK OLAMADI”
Ereğli ve Alaplı’nın hem siyaset hem de ticarette birlik sergileyemediğini bununda bölgenin gelişmesini olumsuz etkilediğinin altını çizen Genç, “
Hep birlik beraberlikten söz ediyoruz. Ereğli- Alaplı neden hep beraber olmuyor diyerek. Ne yaptıysak bunu başaramadık. Ticarette de siyasette de bunu başaramadık. Maalesef üzülerek söylüyorum bizde siyaset ve ticaret kültürü daha gelişemedi. Çevrenize bakınız. Çok ortaklı kaç tane şirketimiz var. Soruyorum size. Var mı? Yok. Alaplı’da Ereğli’de bir firma hakkında soru sorsan hemen bir birimizi kötülemeye başlarız. Karalama politikası yaparız. Ama size yemin ederim, Konya’da Kayseri’de Antep’te, Rize’de yada bir başka yerde bunu sorsanız, kanlı bıçaklıda olsanız dahi onlar sizi sadece karalamak için sizin hakkınızda kötü bir şey söylemezler. Siyasette Alaplı’ya bakıyoruz, Ereğli’ye destek vereceğine gidiyor Çaycuma’ya destek veriyor. Oysa Ereğli, Alaplı bir araya geldiğinde Zonguldak’ı yerinden oynatır. Çünkü gerek nüfus olarak gerekse sanayi ve ekonomik olarak bu gücümüz var” dedi.
Birlik ve beraberliğin sağlanması için kanaat önderlerine olan ihtiyacın önemine değinen Genç, “ Birlik ve beraberliğin sağlana bilmesi için kanaat önderlerinin ortaya çıkması lazım. Taşın altına ellerini sokmaları lazım. Doğu illerinde bu işi üç gurup kişi yönetir. Ağalar, Mollalar ve Kanaat önderleri. Bizim burada sadece kanaat önderleri var. Bizim işimiz daha kolay. Kanaat önderleri Ereğli’de 30 kişi Alaplı’da 10 kişi. Bunların bir araya gelip tek yürek olması çok u zor. Bölgenin kalkınması için fikir birliğine ulaşması çok mu zordur. Bizim kanaat önderleri bir araya gelmedikten sonra bu bölgeye ot bile bitmez. Kanaat önderleri düz olacak, dik olacak ve dürüst olacak. Hesabını da tam verecek olacak. Bu zamana kadar Erdemir, TTK ve Karedeniz Bölge Komutanlığının olduğu bir ilçe maalesef hak ettiği yerde değil. Ama bu saydığımız markaların yüzünden ilçemiz gelişemedi. Olduğuyla aldığıyla geçinmeye çalıştı. Daha ilerisi var mı diye araştırmadı. Eskiden Kandilli, TTK sayesinde bölgemizin cennetiydi. Şimdi Kandilli’ye bakınız, bırakın kasabayı köy bile değil. Erdemir özelleşti, eğer gerekli tedbirleri almazsak Ereğli’de bir Kandilli olabilir. Gözümüzün önünde bir Zonguldak gerçeği var. Eskiden göç alan bu şehir, uzun zamandır göç veriyor” dedi.
“DUBLE YOL VE LİMAN PROJESİ BÖLGEYİ CANLANDIRACAK”
Alaplı Liman projesinin onaylanmasının sevindirici bir gelişme olduğu kaydeden Genç, “ Alaplı’ya yapılacak liman Bolu, Düzce, İç Anadolu ve bölgemize hizmet edecektir. Çünkü Ereğli’de Erdemir’e ait bir liman ve şehrin içinde Ereğli Limanı mevcut. Bunlar talepleri karşılamamaktadır. İşte bu yüzden yüksek tonajlı gemilerin yükleme boşaltma yapabileceği yeni bir limana ihtiyaç vardır. ALPORT Alaplı Limanın onay aldığını duyduk. Yapılamaz onay alınamaz denilen bir projede son noktaya gelindi. Buna tabiî ki iş dünyası olarak sevindik” dedi.
Bölgeye gelmek isteyen yatırımcının öncelik olarak ulaşım sorunu olup olmadığına baktığını belirten Genç,”Düzce Ereğli duble yol yapımı bölgemiz için son derece yararlı olacaktır. Bitmez denilen bu duble yollar son aşama geldi. OSB ye yatırım yapmak isteyen yatırımcılar ilk önce ulaşımı düşünür. Ulaşım derken kara yolu ve deniz yoludur. Burada duble yollar yapılıyor,. Bunlar aslında beş yıl önce yapılması gereken işlerdi. Keşke duble yollar bundan beş, on yıl önce gerçekleşseydi. İnanın o zaman Ereğli, Alaplı ve bölgemiz daha mükemmel bir görüntüde içinde olurdu” dedi.
“OSB’LERİN YERİ YANLIŞ”
Ereğli ve Alaplı Organize Sanayi Bölgesinin yerlerinin yanlış olduğunu savunan Genç, “ Ereğli OSB de üç parsel haricinde hepsi dolu. Ereğli OSB de gerçekten bir kıpırdama var. Yolların asfalt sorunu var. En kısa zamanda yolları asfalt yaptıracağız. Yol sorununu çözeceğiz. Dışarıdan taleplerde var. Bunları değerlendiriyoruz. Ereğli OSB nin geç kalmasının başlıca nedenlerinin başında, Ereğli’deki müteşebbisin, sanayicinin biraz hazıra alıştığı için yani imalat üzerinden kolayı tercih ettiği için, bölgede teşvikin olmaması, arazi ve fiziki yapısından dolayı Ereğli OSB’nin gecikmesine neden oldu.
Ayrıca şimdiki OSB’nin yer seçimi çok yanlış. Ereğli’de yanlış Alaplı OSB’nin yer seçimi de yanlış. Bu zamandan sonra yapacak bir şey yok. Bundan sonra yapılacak OSB nin yeri için tahminler yapabiliriz. Fakat şimdi mevcut OSB’yi faaliyete geçirmemiz gerekir.
Yatırımcı ve iş adamları, OSB dediğinde önce liman var mı diye bakıyor. Son yıldır Ereğli’de liman yok. Sanayi kentinin yükünü çekecek limanımız yok. Erdemir’de var oda kendi işlerinin dışında sanayiciye hizmet veriyor. Alternatif başka liman olmadığından Erdemir şu anda Zonguldak’ın en büyük limanı durumunda. Erdemir’in liman hizmetleri maddi olarak pahalı olduğundan deniz taşımacılığı Ereğli’de gerektiği gibi yapılamıyor” dedi.
EREĞLİ MİLLETVEKİLİĞİNDE İKİNCİ SIRAYI ALMALI”
2011 Genel seçimlerinde Ereğli’nin Milletvekilliğin de ikinci sırayı alması gerektiğini vurgulayan Genç,” Siyasi tercihlerde Zonguldak birinci sırayı alıyorsa, Ereğli ikinci sırayı almak zorundadır. Bu bizim en doğal hakkımızdır. Ama araya birileri giriyor, Ereğli ile Alaplı’yı bölüyor ve biz en mükemmel tercih olarak üçüncü sırayı alıyoruz. Burada Çaycuma, Devrek lobisi hepimizi etkiliyor. Suç sadece Alaplı’da da değil suç arayacaksak kendimizde arayacağız.
Ereğli ve Alaplı nüfusunun toplamı 150 Bin kişi olduğunu düşünürsek bizler neler yapamayız.
Alaplı eski Alaplı değil buna gönülden inanıyorum. Fakat iş birliği yapacaksa Ereğli ile yapmak zorunda. Ben Ereğli için söylemiyorum bunları. Alaplı ile beraber bölge için söylüyorum. Biz birlik beraberlik içinde olursak çok daha büyük projelere imza atarız.
Biz diyoruz. Ben demiyorum dikkatinizi çekerim. Artık ben kelimesini kaldırmalıyız. Bunun yerine biz demeliyiz.