Alaplı

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ BÜTÜN ÇİFTÇİLERİ KAPASAYACAK ŞEKLE GETİRİLMELİ

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ BÜTÜN ÇİFTÇİLERİ KAPASAYACAK ŞEKLE GETİRİLMELİ

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, ülke genelinde 5 milyon 500 bin çiftçinin bulunduğunun bunlardan 2 milyon 800 bin’inin devlet desteğinden faydalandığını belirterek Çiftçi Kayıt Sisteminin bütün çiftçileri kapsayacak hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Çiftçilerin yüzde 50’sinin devlet desteğinde faydalanamadığına dikkat çeken Türkoğlu, “ Odalarımızın ortak sorunumuz şu anda ülke genelinde 5 milyon 500 bin çiftçimizden 2 milyon 800 bin’i devlet desteğinden faydalanmaktadır. Neredeyse çiftçilerimizin yüzde 50’si devlet desteğinden yararlanamıyor. Çiftçi Kayıt Sisteminde olmayan çiftçilerimiz banka kredisinden yararlanamazken, ürününü de satamıyor. Alan bazlı fındık desteği, mazot, gübre ve diğer tüm desteklerden yararlanamıyor.  Çiftçi Kayıt Sisteminin bütün çiftçileri kapsayacak şekle getirilmesi gerekiyor. Ayrıca

alan bazlı fındık desteği önümüzdeki yıl sona ermektedir. Fındık için ne tedbirler düşünüyoruz. Bana göre alan bazlı fındık desteği devam etmelidir. Lisanlı depoculuk bir an önce faaliyete geçirilmelidir. Fındık mutlak suretle desteklenmelidir. Ziraat Bankasının verdiği tarımsal kredilerde çok kefillik kaldırılmalıdır. Çünkü kırmızı çizgi yemeyen az sayıda çiftçimiz kalmıştır. Kredisini aksatan çiftçilerin bir daha kredi alması imkansız haldedir. Kredisini ödedikten sonra çiftçi tekrar kredi alabilmelidir. Böyle giderse hiçbir çiftçi kredi akamayacaktır” dedi.

Fındık üreticisinin hasat zamanı fındık işçilerine ödeme yapmak için fındığını erken Pazara  indirdiğini bununda fındık alım fiyatını düşürdüğünü kaydeden Türkoğlu,  şöyle konuştu: “ Alan bazlı fındık desteğinin yarısının fındık hasadından önce verilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Çünkü çiftçi tayfa parasını ödeyebilmek için fındığını erken satmak zorunda kalıyor. Bu durumda fındık piyasasını düşürüyor”

Organik tarımın ülke genelinde yaygınlaşmaya başladığını ifade eden Türkoğlu, konuşmasını şöyle tamamladı:  “ Ülkemizde organik tarım gelişmektedir. Hükümetimizin vermiş olduğu destekte üreticiyi teşvik etmiştir. Organik tarım için verilen teşvik primleri Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında verilmelidir”



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!