MELEK TEN ÇOCUK KAZALARI UYARISI
Zonguldak'ın Alaplı ilçesi Merkez 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi Doktoru Sezgin Melek, Türkiye’de çocuk ölümlerinin nedenleri arasında ev kazalarının önemli bir yer tuttuğunu belirterek anne ve babaları çocukları ihmal etmemeleri konusunda uyardı.
Alaplı Merkez 1 Nolu Aile Sağlığı Merkezi Doktoru Sezgin Melek, Türkiye’de çocuk ölümlerinde kazaların ilk 5 ölüm nedeni arasında yer aldığını bu kazaların 3’te 1’inin ise ev meydana geldiğine dikkat çekti.
Anne ve babaları çocukları ihmal etmemeleri konusunda uyaran Melek, şöyle konuştu:“Bir yaşından büyük çocuklarda kazalar önemli bir ölüm nedenidir. Birçok ülkede, kazaları önlemeye yönelik ülke düzeyinde çeşitli programlar uygulanarak bu programların etkinliği ölçülmektedir. Çocuklarda kazalara yol açan birçok neden vardır. Bunun için çocukları kaza ve zehirlenmelerden korumada, ailelerin ve çocukların bu konudaki eğitiminin yanı sıra, toplumsal düzeyde yapılacak değişikliklerde gereklidir. Düşük sosyoekonomik düzeydeki ve depresyondaki annelerin çocuklarının kaza ve zehirlenmelere daha fazla maruz kaldıkları bilinmektedir. Çocuklarda kazaya yol açan nedenler arasında kişisel faktörler olarak düşük zeka, psikososyal uyumsuzluk, kazaya eğilim, kendine zarar verme eğilimi sayılabilir, Çevresel faktörler olarak şiddeti ve çocuk denetimsizliğini oluşturan kültür, şiddeti özendiren reklamlar filmler, yetersiz eğitim, aile içi dengesizlik depresyon sayılabilir. Son zamanlarda yapılan eğitimler artık yaralanmayı kontrol yerine kazayı önleme çalışmalarına bırakmıştır. Motorlu araç çarpması, yangında ölme, boğulma, bisikletten düşme, zehirlenme, örneğin Alaplı’da mantar zehirlenmesi, çocuk zehirlenmesi, ateşli silahlardan ölme, havai fişekler, düşme, suda boğulma, intihar, çocuklarda intihar vakaları da bir tür kazadır. Amerika’da 2002 yılında 5-9 yaş arası 4 kişi intihar etmiştir. Sonuç olarak her yıl yukarıda saydığım sebeplerden dolayı her yıl yüzlerce okul öncesi çocuğumuz ya sakat kalmakta ya da ölmektedir. Bunun için yapacağımız, basit gibi görünen önemli şeyler, arabalara çocuk araç koltuğu kullanmak, çocuklara yaya olarak yürümeyi öğretmek havuzda küvette banyoda su güvenliği sağlamaktır. Ayrıca kesici delici aletleri, çakmak kibrit gibi yakıcı maddeleri de uzanamayacakları yere koymak gereklidir. Sobaların etrafına koruyucu iskeletler yapılmalı çaydanlık gibi kaynar su içeren şeylere çocukların uzanmaları önlenmelidir. Çocukları ilaç kutularından, böcek ilaçlarından uzak tutmak çok önemlidir. Gelişmiş ülkelerde en sık zehirlenme sebebinin ateş düşürücü ilaçlar iken gelişmekte olan ülkelerde antidepressanlar ve tarım ilaçlarıdır. Bunun sebebi de bunların çocuklardan uzak tutulmasına önem gösterilmemesidi"