Zonguldak Merkez

MADENCİ YER ÜSTÜNE ÇIKIP ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI BAYRAK AÇTI

MADENCİ YER ÜSTÜNE ÇIKIP ÖZELLEŞTİRMEYE KARŞI BAYRAK AÇTI

 Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) bağlı Karadon Müessesesi’nin özelleştirilmesi girişimlerine karşı eylem başlatan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), 14 Temmuz 2016 tarihinde Zonguldak’ta bulunan Madenci Anıtı’nda kitlesel basın açıklaması yaptı.

TTK’ya bağlı Karadon, Kozlu, Üzülmez, Armutçuk, Amasra Müesseseleri ile MTA ve Merkez Servisleri şubesinden binlerce madenci önce GMİS Genel Merkezi önünde toplandı. Buradan sloganlarla Madenci Anıtı’na yürüyen madenciler ve destek verenler kitlesel basın açıklamasını büyük bir mitinge dönüştürdü.
Birleşik Kamu-İş Genel Başkanı Hasan Kütük, Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir, CHP Bartın Milletvekili M. Rıza Yalçınkaya, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ile ilçe ve belde belediye başkanları, siyasi partilerin il ve ilçe yöneticileri, işçi ve memur sendikalarının yöneticileri, meslek odalarının yöneticileri, siyasi parti kadın ve gençlik kolları yöneticileri, sivil toplum örgütlerinin başkanları, muhtarlar, GMİS’in eski yöneticileri ile çok sayıda vatandaş da Madenci Anıtı’na gelerek Genel Maden İşçileri Sendikası’nın kitlesel basın açıklamasına destek verdi.
Madenci Anıtı alanında toplanan binlerce kişiye hitaben basın açıklamasını okuyan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, “Özelleştirme girişimlerinden vazgeçildiği resmen açıklanana kadar eylemlerimiz devam edecek” dedi.
Demirci şunları söyledi; “Sevgili Madenci kardeşlerim, işçi ve memur sendikalarımızın, demokratik kitle örgütlerimizin ve siyasi partilerimizin değerli yöneticileri,Sevgili basın temsilcileri,Emeğin Başkenti Zonguldak’ın çok değerli insanları, değerli dostlarımız,Genel Maden İşçileri Sendikası adına hoşgeldiniz diyor, sevgi ve saygılarımızı sunuyorum.
Herşeyden önce terör saldırılarını şiddetle lanetliyor, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyoruz.Tüm Maden Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz.
Terörün birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşliğimizi bozmasına asla izin vermeyeceğiz. İç ve dış karanlık odaklar asla amacına ulaşamayacaklar.
ÖZELLEŞTİRMEYE İZİN VERMEYECEĞİZ
1990 yılında ve 1994, 5 Nisan Kararlarında olduğu gibi Zonguldak üzerinde yine kara bulutlar dolaşıyor.Maden ocaklarımız ve dolayısıyla demir-çelik sektörümüz yine tehdit ediliyor.
Ülkemiz sanayisinin belini kırmak istiyorlar.
Uluslararası tekeller ve yerli işbirlikçileri, kendi kazançlarını artırmak için bizi, Zonguldak ve bölge halkını, sonra da ülkemiz insanlarını işsizliğe, açlığa, yoksulluğa mahkum etmek istiyorlar.
Bugün bunun ilk adımını TTK KaradonMüessesesi’nden atmak istiyorlar.
Çünkü Karadon Müessesesi, TTK’nın bel kemiğidir.
En kısa sürede TTK’dan kurtulmanın hesabını yapıyorlar.
Buna izin verecek miyiz? (Hayır) Buna izin verecek miyiz?  (Hayır)
RESMEN AÇIKLANINCAYA KADAR EYLEM
Ben Genel Maden İşçileri Sendikası Genel Başkanı olarak, 27 Haziran 2016 tarihinde toplanan ve Genel Kurul’dan sonra en üst organımız olan Genişletilmiş Başkanlar Kurulumuzun kararlarını buradan bir kez daha size ve kamuoyuna açıklıyorum.
TTK’nın özelleştirilmesi girişimlerinden vazgeçildiği resmen açıklanıncaya kadar eylem ve etkinliklerimiz devam edecek.
Son nefesimize kadar, bir tek arkadaşımız dahi ayakta kalsa bu mücadele, madenci kardeşlerimiz ve Zonguldak halkımızla birlikte devam edecektir.
TEK SES, TEK YÜREK OLARAK YANLIŞA DUR DİYECEĞİZ
İstanbul Atatürk Havalimanı’ndaki terör saldırısı nedeniyle, sizlerin de görüşünü alarak bu açıklamamızı ertelemiştik.
Bayram tatili süresince Hükümet ve bakanlık adına resmi bir açıklama olmadı.
Zonguldak Adalet ve Kalkınma Partisi sorumluları ve milletvekilleri buralarda açıklama yapmak yerine Ankara’ya gidip, bu gerçekleri anlatmalıdırlar.
Maden ocaklarına ve maden şehitlerine sahip çıkmalıdırlar.
Zonguldak’taki mücadeleye sahip çıkmalı ve destek vermelidirler.
Biz, madenciler ve Zonguldak halkı olarak 1990 ve 1994’de tek yürek, tek ses olarak bu yanlışa nasıl dur dediysek, bugün de engel olacağız.
Bu Hükümet de Zonguldak’ın TTK’ya, Türkiye’nin Zonguldak’a ihtiyacı olduğunu görecektir.
Biz, Zonguldak gerçeğini hep birlikte anlatmaya devam edeceğiz.
Sesimizi, bu çığlığımızı buradan, yer üstünden duymazlarsa, yeraltından 8 şiddetinde deprem gibi duyurmaya devam edeceğiz.
Bu ses 1990 yılında Türkiye’de ve dünyada yankılanmış, siyasi iktidar bedelini ödemiştir.
Bu ses 1994 yılında Türkiye’nin dört bir yanında yankılanmış ve o siyasi iktidar da bedelini ödemiştir.
TÜRKİYE KAYBETTİ, YABANCI ŞİRKETLER KAZANDI
1990 yılından bu yana zaman zaman geçici çözümler üretildi.Ancak hiçbir zaman norm kadroyla, eksiksiz çalışamadık.En son 2008 yılındaki ekonomik krizden sonra 2009 yılında, TTK’ya toplu işçi alındı, ancak emeklilikler devam etti.
2010 yılından bu yana kurum yönetiminin ısrarlı talebine rağmen siyasi iktidar TTK’ya işçi almadı. Bugün 5 bin 500 civarında işçi açığımız var.
Göz göre göre TTK’nın zararı büyüdü. Türkiye’nin ithalatı arttı.Zonguldak göç verdi. Türkiye’nin dış borcu arttı.
Aslında kaybeden sadece Zonguldak değildir. Türkiye’dir.
Kazanan yabancı devletler, yabancı şirketler ve ithal kömürü Türkiye’ye getirenlerdir.
İŞÇİ ALINSIN, ÜRETİM ARTSIN
Türkiye’de sadece bizim bölgemizde 100-150 yıl ülkemiz demir-çelik sektörünü ve sanayisini güvencede tutacak taşkömürü rezervi var. Başka yerde yok.
Biz; işçi alınsın, üretim artsın. İşsizimize iş bulalım.
Zonguldak göç etmesin. TTK zarar etmesin.
Zonguldak kazansın, Türkiye kazansın, diyoruz.
Bu kömür santral kömürü değildir. Bunu herkes biliyor. Kimse yalan söylemesin.
Kimse buraları özelleştirebilmek için santral hikayeleri anlatmasın.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra Türkiye’ye ekonomik ambargo uygulandığında, Demir-çelik sektörü ve diğer sanayi için dışarıdan kömür alamadık.
Sanayiye taşkömürü yetiştirebilmek için maden işçileri olarak kazdığımız bu kömür bize yakımlık olarak verilmedi.Yakımlık kömür için Türkiye’nin başka yerlerinden linyit kömürü getirildi.
Bizim kömürümüz, ülkemiz için stratejik öneme sahiptir.
Yeni Başbakanımız ve yeni Bakanlarımız da bu gerçeği öğreneceklerdir.
BİZ ÖLÜMÜ HERGÜN YAŞAYANLARDANIZ
Biz madenciler ve bölge insanı, özelleştirmenin ölüm demek olduğunu gördük.
Biz “Güzel öldüler” sözünü unutmadık.
Ölümden ötesi yok.
Biz hergün ölümü yaşayanlardanız.
Biz hergün helalleşenlerdeniz.
Biz yerin yüzlerce metre altında kendimizi önce Allah’a sonra arkadaşlarımıza emanet ederiz.
Son nefesimize kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz.
Hiç şüpheniz olmasın ki işimize, aşımıza, Zonguldak’a, geleceğimize, ülkemize ve milletimize sahip çıkmaya devam edeceğiz.
Eğer Hükümet, Adalet ve Kalkınma Partisi bu sesi bugün duymazsa yarın duyacaktır.
Bugün madenciler burada. Önümüzdeki günlerde tüm Zonguldak Meydanlarda olacak ve bu yanlışı mutlaka durduracağız.
Gözünüz, kulağınız sendikanızda, Genel Merkezimizde, şube yöneticilerimizde olsun.
Birlikte mücadeleyle başaracağız.
Sevgilerimizi ve saygılarımızı sunuyor, teşekkür ediyoruz”.
Kitlesel basın açıklamasının ardından binlerce madenci ve destek verenler Madenci Anıtı’ndan sloganlarla Valilik Alanına yürüyüşe geçti.
Valilik alanında GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci maden işçilerine kararlılıkları nedeniyle teşekkür etti.
Maden işçileri etkinlik boyunca “-MADENCİ FENERİ SÖNMEYECEK, - GELİYOR GELİYOR MADENCİLER GELİYOR, -EMEĞİN BAŞKENTİ ŞANLI ZONGULDAK, - ZONGULDAK BURADA, İKTİDAR NEREDE, MADENCİ BURADA, VEKİLLER NEREDE, - İŞTE MADENCİ, İŞTE SENDİKA, - ÜRETİM ARTSIN, TÜRKİYE KAZANSIN, - İŞ EKMEK YOKSA BARIŞ DA YOK, - BİZİ SATANI BİZ DE SATARIZ, - ÖLMEK VAR, DÖNMEK YOK, -MADEN İŞÇİSİ DEMOKRASİ BEKÇİSİ, - HÜKÜMET ŞAŞIRMA SABRIMIZI TAŞIRMA” sloganlarını attı.
 
 
 
 



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!