Alaplı

TÜRKOĞLU, “FINDIK ALAN BAZLI DESTEKLEMEDE SON TARİH 31 ARALIK”

TÜRKOĞLU, “FINDIK ALAN BAZLI DESTEKLEMEDE SON TARİH 31 ARALIK”

 Alaplı Ziraat Odası başkanı Şeref Türkoğlu, 2016 yılı fındık alan bazlı destekleme müracaatlarının 31 Aralık tarihinde sona ereceğini söyledi.

“SON TARİH 31 ARALIK”

Alaplı Ziraat Odası başkanı Şeref Türkoğlu yazılı bir açıklama yaparak fındık üreticilerini uyardı. Başkan Türkoğlu Kırmacı yaptığı açıklamada, " Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca uygulanmakta olan Fındık Üreticilerine Alan Bazlı Gelir Desteği 2016 yılı müracaatları 31 Aralık 2016 tarihinde sona erecektir. Onun için gurbette olan çiftçilerimizde köyde bulunan yakınları tarafından duyurulması ve haber vermeleri insanlık görevidir. Alan bazlı fındık desteği dekar başına 170 TL’dir. 10 dekar fındık bahçesi olan çiftçimiz bin 700 TL para alacaktır. Lütfen ihmal etmeyin.  Alaplı ilçemiz ve köyleri ile Gümeli Beldemizde ruhsatlı alanda fındık üretimi yapan ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlı olan üreticilerimizin bu tarihe kadar Alaplı Ziraat Odamıza ilgili İlçe Müdürlüklerine ve başvuru dilekçesi ve fındık üretici belgesi ile müracaatlarını yapmaları gerekmektedir. 2016 üretim yılında Çiftçi Kayıt Sistemi ve Fındık Kayıt Sistemine kayıtlarını yaptırmış veya güncellemiş olan ve ruhsatlı alanlarda fındık üretimi yapan üreticilere dekar başına 170 TL ödeme yapılacaktır” dedi.

KALİTELİ VE BOL ÜRÜN İÇİN,  FINDIK BAKIMI ŞART”

Alaplı Ziraat Odası olarak toprak tahlillerini ücretsiz olarak yaptıklarını belirten Türkoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü; “Değerli çiftçiler;  odamız tarafından toprak tahlilleri ücretsiz yapılmaktadır. Toprak tahlili yaptırmadan kireç ve gübre atmayınız. Bahçelerimiz de külleme hastalığından korunmak için dökülen yapraklar suretle tarlanın dışına atılmalı ve yakılmalıdır. Ayrıca fındıklarımızın küllemeden veya diğer hastalıklardan korunması için bordo bulamacı vermeliyiz. Bunun yanında fındık bahçelerini pat pat ile fındık ocaklarına yanaşmadan sürdürmenizi ve budama yaptırmanızı öneririz. Budama işlemi mümkün olduğu kadar özenle yapılmalı ve fındık budaması yapılırken kesinlikle testere kullanılmalıdır. Kesilen dalların su alıp çürümemesi için kesilen yerler macunlanmalıdır. Kesilen fındık ağaçları mümkünse bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Budama yapılan fındık ağaçlarının kökleri güneş alacak şekilde yapılmalıdır. Hava sirkülasyonun en iyi durumda olması için ana dal sayısı en fazla 5-6 olmalıdır” dedi.

 



Yazı için 0 puan verdiniz
Doğan Bostancı

Doğan Bostancı

Toplam Yazısı : 95

Gazeteci

Tüm Yazıları


Reklam


Haber Yorumu, Bu haber için hiç yorum yazılmamış, ilk yorumu siz yapın!