30 YILDIR AYAKKABI TAMİR EDEREK EVİNİ GEÇİNDİRİYOR
Zonguldak’ın Alaplı İlçesinde yaşayan 54 yaşındaki Hasan Köksal, 30 yıldır ayakkabı tamirciliği yaparak geçimini sağlıyor.
Alaplı İlçesi Hükümet Caddesinde askerden geldikten sonra babasının yanında çırak olarak işe başlayan, ayakkabı tamir ederek geçimini sağlayan Hasan Köksal işini severek yaptığını belirterek şunları söyledi: “ Bu meslek benim baba mesleğim. Dükkân bana babamdan kaldı. Ben bu işe severek başladım. Bugüne kadar evimi buradan kazandığım para ile geçindirdim, iki çocuğumu buradan kazandığım para ile okuttum. Şuan ağırlıklı olarak tamir işleri var. Taklit ve plastik ürünler çıktığından beri yırtıklar kesikler arttı. Daha önceleri el işçiliği ayakkabı üretimi de yaptığımız oluyordu ama son zamanlarda sadece tamir işleri yaparak geçimimi sağlıyorum. Ülkemiz şartlarında maddi imkânı kısıtlı olan çok fazla aile var. Bu insanlar ayağındaki ayakkabıyı parçalanana kadar giyiyor. İmkân yok ayakkabı yırtıldıkça diktiriyor. Gidip hemen yenisini alamıyor. Ben birçok dağılmış ayakkabı diktim. Ayakkabı var olduğu sürece bu meslek devam edecek, fakat alttan yetişen çırak yok. Alaplı’da ayakkabı tamirciliği yapan bir tek ben varım. Ama kendi çocuklarımıza bile bu işi öğretemedik. İnşallah bu meslek sonsuza kadar var olur ve alttan gelenler bu mesleğe devletin sağladığı kurs katkılarıyla sahip çıkarlar. Devletimiz yok olmakla yüz yüze olan bu mesleğe sahip çıkar” dedi.
Ayakkabı ve botları sezon sonunda iyi saklamak gerektiğini belirten Köksal,; “Ayakkabı ve botlarınızı sezon sonunda kaldırmak istediğinizde kesinlikle naylon poşete koyarak saklamaya çalışmayın. Çünkü naylon poşetlere koyduğunuz ayakkabı, bot ve çizmeleriniz poşet içinde hava almadığından tabandan çürümeye başlar. İçine ya kalıp malzemesi yada gazete kağıdı doldurarak ayağınıza giyecek ürünleri portmanto yada bir başka yerde hava alacak şekilde raflarda muhafaza ediniz” dedi.
Ayakkabı tamircisi Hasan Köksal, ayakkabı tamirciliğinin yanında deri ceket ve montları da boyadığını söyleyerek; “ Deri ceketin tamiratı ve boyanmasında da ülke ekonomisine katkı sağlamak için uğraşıyoruz. Piyasada bu işi yapan esnaf çok az kaldı. Bende bunun üzerine deri ceket ve montların orijinaline uygun boyama ve tamiratını yaparak hem vatandaşlarımıza kolaylık sağlıyorum hemde aileme gelir elde ediyorum” dedi.