DEMİRCİ, "1500 İŞÇİ ALIMINI YENİ BİR ADIM OLARAK GÖRÜYORUZ"
2 Mart 2019 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu’na (TTK) Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinden toplam 1000 pano ayak üretim işçisi alımının kura çekimlerine katılmak üzere Zonguldak’a gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Genel Maden İşçileri Sendikası’nı (GMİS) ziyaret ederek Genel Başkan Ahmet Demirci ile görüştü.
Ziyarete Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş, Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen ile Ahmet Çolakoğlu, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu, Bakanlık Bürokratları, AK Parti İl Başkanı Zeki Tosun ile parti yöneticileri de katıldı. Ziyarette GMİS Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, Genel Sekreter Satılmış Uludağ, Genel Mali Sekreter Hikmet Gülşen, GMİS’e bağlı Karadon, Üzülmez, Kozlu, Armutçuk, Merkez Şubelerinin başkan ve yöneticileri, Amelebirliği Yönetim Kurulu Üyeleri Hakan Yeşil ile Volkan Yıldız da hazır bulundu.
DEMİRCİ: 1500 İŞÇİ ALIMINI YENİ BİR ADIM OLARAK GÖRÜYORUZ
Ziyarette ve basına kapalı bölümde konuşan GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci şunları söyledi; “Sayın Bakanım, Zonguldak Maden Havzamız için özel ve anlamlı bir günde sizi Genel Maden İşçileri Sendikası’nda görmenin büyük mutluluğunu yaşıyoruz. Maden işçilerimiz adına hoşgeldiniz diyor, saygılarımızı sunuyorum. Bugün Zonguldak, Bartın, Karabük illerimiz büyük bir heyecanı yaşıyor. 10 yıl aradan sonra Türkiye Taşkömürü Kurumu’na yeniden toplu işçi alımı yapılıyor. Şu sıralarda 1000 arkadaşımızın kura çekimi devam ediyor. 500 arkadaşımızın alım işlemlerinin de en kısa zamanda başlamasını bekliyoruz. Öncelikle 1.500 işçi alınması kararını veren Sayın Cumhurbaşkanımıza huzurlarınızda birkez daha teşekkür ediyor, şükranlarımızı sunuyoruz. Biz, bu 1500 işçi alımı kararını yeni bir adım olarak görüyor ve bölge olarak bunun heyecanını yaşıyoruz. İşçi alımında büyük katkısı olan TÜRK-İŞ Genel Başkanımız Sayın Ergün Atalay ağabeyimize de huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Sayın Bakanım, Şahsınıza, Hükümetinize, milletvekillerimize ve Kurum yöneticilerine özellikle teşekkür ediyoruz. Birlikte mücadelemizle bu kurumun, ülkemize ve milletimize daha fazla katkı vereceğine yürekten inanıyoruz. Ülkemizin taşkömürüne acilen ihtiyacı var. Bizim, Türkiye Taşkömürü Kurumu olarak yılda 5 milyon ton satılabilir üretim yaptığımız dönemler oldu. Şimdi 1.5 milyon ton üretiyoruz. İhtiyaç arttı, üretim düştü. Tarihimizin en az sayıda işçisiyle çalışıyoruz. Zaman zaman işçi alımları oldu ama emeklilerin sayısı daha fazla olunca bugün 7 binlere geriledik. 1500 işçi alınması kararının verildiği geçen yıl 500, bu yılın ilk 2 ayında 200, toplamda 700 arkadaşımız emekli oldu. Şimdi 1000 işçi alınıyor. Sayın Bakanım, Daha önce ifade ettiğimiz gibi Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdürlüğünün belirlediği norm kadro ile istikrarlı bir şekilde üretim yapabilmemiz için her yıl işçi açıklarının giderilmesi gerekiyor.
Bunun için Genel Müdürlüğümüzün yetkilendirilmesini istiyoruz. Bugünkü işçi alımlarının bu sürecin başlangıcı olmasını istiyoruz. Buna uygun bir planlama ile Kurumun en kısa zamanda tam kapasite ile üretim yapar hale getirilmesini istiyoruz. Havzamızda yeterli kömür var, kömüre ihtiyaç var ve bu en zorlu işi yapmaya hazır işsizler var. Sayın Bakanım, ülkemizin ihtiyacının yerli kaynaklardan karşılanması için özel sektörün üretimini de önemsiyoruz. Ancak uzun zamandır üretim aşamasına gelemediler. Ve halen hazırlıklara devam ediyorlar. İçinde bulunduğumuz şartlar göz önüne alındığında bizim kamu olarak daha kısa zamanda üretimi artırma imkanımızın olduğunu belirtmek istiyorum. Aynı zamanda bizim bir Merkez Atölyemiz var. Yüksek kaliteli işler yapılıyordu. Ancak işçi sayısı çok azaldı. Bundan dolayı sıkıntılarımız var. Atölyemizdeki işçi açıklarının da giderilmesi için desteğini istiyoruz. Çünkü Merkez Atölyesi sadece TTK’ya değil ülkemizin tüm madencilik sektörüne hizmet edebilecek bir potansiyele sahip. Bu nazik ziyaretiniz için tekrar teşekkür ediyorum, saygılarımızı sunuyorum. Sağ olun, var olun.”
BAKAN DÖNMEZ: ÜRETİM ARTIŞI ODAKLI HER TÜRLÜ GİRİŞİMİN YANINDAYIZ
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, ziyarette üretim artışı odaklı her türlü girişimin yanında olduklarını vurguladı. Bakan Dönmez şunları söyledi; “Sayın Başkanın şahsında Genel Maden-İş Yönetim Kurulu’nu ve emekçi kardeşlerimizi de sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Bugün aslında Zonguldak’ta önemli ve tarihi günlerden birisi. 1500 işçi alımıyla alakalı sürecin ilk aşaması olan kurayla tayini için Zonguldakımızda bulunuyoruz. Zonguldakımıza her fırsatta geliyoruz. Buradaki yöneticilerimizle hem Türkiye Taşkömürü Kurumu yöneticileri hem de Sendikamızın yöneticileri ile zaman zaman istişarelerde bulunuyoruz. Başkan ısrarla bir-iki defa davet etti ama nasip bugüneymiş. Biz Sendikal hayatın, çalışma hayatının en önemli aktörlerinden biri olduğuna inanıyoruz. Bugüne kadar da bu ilişkiye çok önem verdik. Bildiğiniz gibi madencilik sektörü iş riski açısından diğer sektörlere göre daha yüksek bir riske sahip. Son dönemde hem yasal mevzuatta hem ikincil mevzuatta yapılan düzenlemelerle iş güvenliği noktasında azami ölçüde bir güvenlik için kolları sıvamış durumundayız. Yapılan bu düzenlemelerle ve sıklaştırılan denetimlerden dolayı, geçtiğimiz yıl ölümlü iş kazası oranı madencilikte yüzde 50 azaldı. Elbetteki amaç sıfır kaza. Bunun için de çalışacağız.
İşverenler kadar işçimize de büyük sorumluluklar düşüyor. Onlar da ailelerini düşünmek suretiyle daha hassas olacaklar. Bunun için tabii eğitim şart. Eğiteceğiz, pratik yapacağız ve kuralları harfiyen uygulayacağız. İstihdam için kamu-özel bunu birlikte yürütmemiz gerekiyor. Bildiğiniz gibi üç sahanın ruhsat devri ihalesini yaptık. Onlar şimdi hazırlık yapıyor. Aynı zaman da onlarda istihdamı artıracak. Biz de şartları zorlayacağız. Ne yapabiliriz diye. Topyekün havzada güvenli madencilik yapabilmek için kamu-özel ayrımı yapmaksızın üretim artışı odaklı her türlü girişimin yanındayız” dedi.
GMİS Genel Başkanı Ahmet Demirci, TTK Armutçuk Müesesesi – 550 kodundan çıkarılan parça taşkömürünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e hediye etti.