"ESKİ CEZAEVİ, ÇAYCUMA'NIN GELİŞİMİNE TANIKLIK YAPIYOR"
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, Belediye Meclisi toplantısında yapılan çalışmalarla ilgili verirken, eski cezaevinin kendilerine devredildiğini bildirerek, “Burası Çaycuma’nın hafızası, bellek bir mekânı. Eski bir fotoğraf var. Bu cezaevi yapıldığında etrafında hiçbir yapı yok. Koca arazinin içinde tek başına yapılmış. Ta o zamandan beri Çaycuma’nın gelişimine tanıklık ediyor” dedi.
Çaycuma Belediyesinin eylül ayı olağan meclis toplantısı Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Meclis üyelerinin yanı sıra belediye daire amirlerinin de katıldığı toplantıda Perşembe kavşağında yapımına başlanan köprü de dikkate alarak, artık yerleşim alanları içinde kalan şehirlerarası otobüs terminali için yeni bir yer belirlenerek plana işlenmesi kararlaştırıldı. Mevzuat gereği alınması gereken iç borçlanma kararlarının alındığı toplantıda, yıl içinde emekli olacak personelin kıdem tazminatları için İller Bankasından ucuz kredi talep edilmesi için belediye encümenine yetki de verildi. Komisyonlardan gelen bazı kararların da görüşüldüğü meclis toplantısı, bir sonraki toplantının 1 Ekim tarihinde yapılmasını kararlaştırılarak tamamlandı.
Çay Mahallesi’ni Renklendirecek Bir Projeyi Hayata Geçirdik
Belediye Meclis üyelerine dönem içinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Bülent Kantarcı, son dönemde Sarıkaş Yaya Köprüsü ile Ahşap Külliye gibi iki büyük projeye başladıklarını söyledi. Çaycuma’nın merkezinde, öğretmenevinin hemen yanında çeşitli nedenlerle Çaycuma’ya yakışmayan ve bir mezbele şeklindeki alanı düzenleyerek park haline dönüştürdüklerini söyleyen Kantarcı, “Çay Mahallesi Çaycuma’nın kuruluş mahallesi olması hasebiyle en çok tahribata uğramış mahalle. Geçtiğimiz dönemde bir çocuk parkı yapacak yer bile bulamadık. İnsanların geçiş yolu üzerinde bulunan bir alanda, bu mahalleye hayat verecek bir projeyi, çok güzel bir ambiyansla, hızlı bir şekilde hayata geçirdik. İş bitkilendirme aşamasına geldi. İçinde amfi tiyatro biçiminde düzenlenmiş bir satranç alanımız var. Bir yön yıldızımız var. Üzerinde yürünebilecek bir kuru havuzumuz var. Çok beğeni alan ve bu bölgeyi biraz daha renklendirip hareketlendirecek bu çalışma beni en çok mutlu eden işlerden biri oldu. Yaz boyunca hızlı bir şekilde çalışan arkadaşlarımız bayrama bir kısmını yetiştirdiler, gayretle çalışmaya devam ederek diğer kısımları da tamamladılar. Yaz boyunca yürütülen hem bu çalışma, hem de diğer işler için, başarılarından dolayı belediye personelimizle tedarikçilerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Çaycuma Eski Cezaevi Kentin Bellek Bir Mekânı Olarak Korunacak
Daha önceki Kaymakam Serkan Keçeli ile “kütüphane-müze” yapılması için belediyeye devri konusunda mutabık kaldıkları eski cezaevi ilgili işlemlerin nihayet tamamlandığını da söyleyen Kantarcı, “Eski cezaevi nihayet belediyemize tahsis edildi. Bu konuda emeği geçen Kaymakamımız Muharrem Coşgun, Valimiz Mustafa Yorulmaz ve Milletvekilimiz Ahmet Çolakoğlu’na çok teşekkür ediyorum. Bu işbirlikleri güzel neticeler veriyor. Burayı belediyemizin kaynakları ve gayretiyle kısa zamanda halkımızın hizmetine sunmaya çalışacağız. Binayı olduğu gibi muhafaza edeceğiz. Yanına Karabük Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile işbirliği içinde kimi eklentiler de yaparak yeni fonksiyonlar kazandıracağız. Bina düşünülen işler için çok küçük. Eski cezaevinin korunmasını çok önemli buluyorum. Biz de ne yazık ki, Bartın ya da Safranbolu gibi çok sayıda kültür varlığı yok. Olanlar da geçmişte maalesef yok edilmiş. Burası Çaycuma’nın hafızası, bellek bir mekânı. İlçemizden ya da çevreden tanınmış pek çok kişi burada misafir olmuş. Eski bir fotoğraf var. Bu cezaevi yapıldığında etrafında hiçbir yapı yok. Koca arazinin içinde tek başına yapılmış. Ta o zamandan beri Çaycuma’nın gelişimine tanıklık ediyor. Çok heyecan duyduğum bu projeyi dönem sonuna yetiştirmeyi çok arzu ediyorum. Arkadaşlarımız hemen çevre temizliği yaparak binayı ortaya çıkardılar” dedi.